Élet-Stílus

Ferrariból is lesz hibrid

Hamarosan megjelenhetnek az első hibrid Ferrarik. A villanymotor az élményt nem veszélyezteti, de környezetkímélőbbé teheti a sportkocsit.

Nem kerülheti meg a szabályokat a Ferrari sem, Európában és az USA-ban is egyre szigorúbb környezetvédelmi és üzemanyag-felhasználási előírások lépnek életbe. Mint a cég vezetői korábban bejelentették a jövő Ferrarijai, könnyebbek és takarékosabbak lesznek, mint elődeik.

Ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy hamarosan egy vagy több hibrid-modell is megjelenik az olasz gyár kínálatában. Az Európai Szabadalmai Hivataltól kikerült információk szerint a sportkocsigyár még februárba adott be szabadalmi oltalomért anyagokat, amelyeken alternatív-hajtásrendszereket vázolnak.

A Ferrari elképzelései szerint villanymotorokkal támogatnák meg a hátsókerék-hajtású járműveiket. Az első illetve középmotoros modellekhez egyaránt használható rendszer, elsősorban nem a teljesítmény fokozására szolgálna, hanem csúszós útfelületen javítana az autó biztonságos viselkedésén, hiszen lényegében 4×4-esként üzemelne.

Ferrariból is lesz hibrid 1

A tervrajzok szerint elképzelhető, hogy egyetlen villanymotor hajtaná az első kerekeket, de létrejöhet olyan változat is, ahol kerekenként egy-egy elektromos motort alkalmaznának. Az új hibrid rendszerrel a Ferrari modelljei – dugóban, lassú tempónál – képesek lennének tisztán elektromos hajtással közlekedni, amely jelentős üzemanyag-megtakarítás illetve alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezne.

Egyelőre nem tudni, hogy mikorra valósulhat meg a rendszer, de elképzelhető, hogy már egy-két éven belül piacra kerülhet egy hibrid Ferrari.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik