Élet-Stílus

Osztrák rendező filmje tarolt Cannes-ban

Charlotte Gainsbourg és Christophe Waltz lettek a legjobb színészek, míg az Egy proféta című francia filmnek ítélték oda a zsűri nagydíját. Michael Haneke filmje kapta az idei filmfesztiválon az Arany Pálma díjat.

A
francia Jacques Audiard Un prophete (Egy proféta) című filmje kapta vasárnap a zsűri nagydíját a 62. Cannes-i Filmfesztiválon, az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje pedig az Arany Pálma díjat kapta. A két és fél órás fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak.

Michael Haneke és neje (fotó: MTI/EPA)

Michael Haneke és neje (fotó: MTI/EPA)

Az osztrák film érdemelte ki a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok az Isabelle Huppert francia színésznő által vezetett nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek.

Charlotte Gainsbourg francia színésznő Lars von Trier Antikrisztus című filmjében nyújtott alakításáért kapta a legjobb női alakítás díját vasárnap a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. A legjobb férfi alakítás díját az osztrák Christophe Waltz egy náci tiszt megformálásáért érdemelte ki, amelyet az egyetlen idei amerikai versenyfilmben, Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című alkotásában nyújtott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik