Élet-Stílus

A Wolfsburg a német bajnok

A Wolfsburg nyerte a német labdarúgó-bajnokságot, miután listavezetőként az utolsó fordulóban tönkreverte a Werder Brement. A Bayern München legyőzte a Stuttgartot, így a második helyen zárt. Az élvonaltól a Karlsruhe és a Bielefeld búcsúzik, míg az Energie Cottbus osztályozót játszik a bennmaradásért.

A bajnoki címért folytatott küzdelemben nem történt drámai fordulat a 34. fordulóban: az utolsó játéknap előtt a tabella élén álló Wolfsburg könnyedén legyőzte az UEFA-kupa-döntőben alulmaradt Werdert, így megszerezte első bajnoki címét.

A „farkasok” 26 perc alatt háromszor zörgették meg a hálót. Előbb Misimovics bombázott 7 méterről a léc alá, majd Grafite pörgetett a hosszú sarokba Gentner beadása után. A gólkirály brazil csatár aztán a harmadik wolfsburgi gólban is főszerepet játszott, az ő centerezése után lőtt Prödl a saját kapujába.

A győztesnek járó salátástál szempontjából ezek után már tökéletesen mindegy volt, mire megy egymással Münchenben a forduló előtt szintén az aranyról ábrándozó Bayern és Stuttgart.

A történelmi hűség kedvéért: a bajorok 16. percben egy öngóllal szerezték meg a vezetést (Ribéry lövése nyomán Boulahrouzról vágódott hálóba a labda), majd később Toni a bajnokság helyzetét hagyta ki – a kapu torkából bombázott fölé…!

A szünet után Van Bommel 11 méterről már betalált (akárcsak Podolski, csakhogy az ő gólját les miatt, tévesen nem adta meg a bíró), míg a Stuttgart erejéből csak a szépítésre futotta: Mario Gomez a védők asszisztálásával közelről lőtt a léc alá.

Bajnokok (MTI/EPA)

Bajnokok (MTI/EPA)

Wolfsburgban Diego – még a szünet előtt – egy szép akció során szépített, ezzel együtt nagy zakót kapott a Werder. A második félidőben Grafite megszerezte a meccsen második, a szezonban a 28. gólját, miután két lépésről a hálóba fejelt, az 5-1-es végeredményt pedig Dzeko állította egy pazar kapáslövéssel.

Veh a bajnokcsapat kispadján?

Lapértesülések szerint Armin Veh lesz a távozó Felix Magath utódja a Wolfsburg kispadján. Veh legutóbb a VfB Stuttgartot irányította – 2006 februárjában éppen Magath helyét vette át -, a csapatot 2007-ben egészen a bajnoki címig vezette, majd tavaly novemberben menesztették.
Magath a következő szezontól a Schalke mestere lesz.

A Wolfsburg mögött a Bayern végzett a második, a Stuttgart pedig a harmadik helyen, miután a Hertha – amelyben Dárdai Pál végig a pályán volt- 4-0-ra kikapott az élvonaltól búcsúzó Karlsruhétől, és így csak az Európai Ligában indulhat ősszel.

Hajnal Tamás alakulata, a Borussia Dortmund (a magyar légiósával a soraiban) 1-1-ere végzett a Mönchengladbach vendégeként, így a hatodik pozícióban zárt, azaz éppen csak lemaradt az Európa Liga-szereplésről. A Frankfurtban győztes Hamburg viszont ötödikként kiléphet az európai kupaporondra.

A Karlsruhe mellett az Arminia Bielefeld esett még ki a Bundesliga élvonalából, az Energie Cottbus viszont osztályozón még kiharcolhatja a bennmaradást, miután a Bayer Leverkusen 3-0-s legyőzésének köszönhetően a 16. helyen zárt.

A góllövőlista végeredménye

1. Grafite (VfL Wolfsburg) 28
2. Dzeko (VfL Wolfsburg) 26
3. Gomez (VfB Stuttgart) 24
4. Helmes (Bayer Leverkusen) 21
5. Ibisevic (Hoffenheim) 18
6. Pizarro (Werder Bremen) 17

48. Hajnal (Borussia Dortmund) 5
156. Dárdai (Hertha BSC) 1

Bundesliga, 34. (utolsó) forduló:
VfL Wolfsburg-Werder Bremen 5-1 (3-1)
Gól: Misimovics (6.), Grafite (15., 56.), Prödl (26.-öngól), Dzeko (74.), ill. Diego (31.)

Bayern München-VfB Stuttgart 2-1 (1-0)
Gól: Boulahrouz (16., öngól), Van Bommel (60.), ill. Gomez (63.)

Arminia Bielefeld-Hannover 96 2-2 (1-0)
Gól: Eggimann (2., öngól), Wichniarek (90.), ill. Stajner (57.), Pinto (84.)

Energie Cottbus-Bayer Leverkusen 3-0 (0-0)
Gól: Jula (50., 69.), Rivic (64.)
Kiállítva: Vidal (Leverkusen, 45.)

Eintracht Frankfurt-Hamburger SV 2-3 (0-1)
Gól: Meier (61.), Caio (64.), ill. Jarolim (22.), Olic (58.), Trochowski (91.)

Karlsruher SC-Hertha BSC 4-0 (2-0)
Gól: Freis (33.), Franz (40.), Kennedy (62., 71.)

1. FC Köln-VfL Bochum 1-1 (1-1)
Gól: Yahia (24., öngól), illetve Klimowicz (18.)

Borussia Mönchengladbach-Borussia Dortmund 1-1 (0-0)
Gól: Dante (57.), ill. Blaszczykowski (64.)

Schalke 04-1899 Hoffenheim 2-3 (2-1)
Gól: Krsztajics (30.), Farfán (34.), ill. Ba (26.), Carlos Eduardo (49., 89., utóbbi 11-esből)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik