Élet-Stílus

Többet költöttek nálunk a külföldiek

2009 I. negyedévében 1,6 millió több napra, és 6,3 millió egy napra, éjszakázás nélkül érkező külföldi látogatott Magyarországra. Eközben a magyar lakosság 3 százalékkal kevesebbszer utazott külföldre.

A Magyarországra látogató külföldiek 233 milliárd forint értékben fogyasztottak 2009 első negyedévében, ami 24 százalékkal több mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Az év első három hónapjában 1,6 millió többnapos, valamint 6,3 millió egynapos, éjszakázás nélküli külföldi látogatást regisztráltak az országban, ami lényegében megfelel az előző évinek. A több napra látogatók a legnagyobb számban Németországból és Ausztriából érkeztek, azonban mindkét ország esetében csökkent a látogatószám 3, illetve 10 százalékkal 2008 azonos időszakához viszonyítva. A több napra érkező külföldiek átlagos tartózkodási ideje 6,6 nap volt.

A nem szomszédos európai országok állampolgárai jórészt átutaznak hazánkon: a Bulgáriából, Franciaországból és Hollandiából érkezők 100 százalékban átutazók. A szomszédos országok közül a Romániából érkezők esetében a legmagasabb az átutazók aránya, 72 százalék. Turisztikai céllal – az érkezések számát tekintve – a legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeztek. A több napra érkező külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régióink 2009 I. negyedévében Budapest (42 százalék) és Nyugat-Dunántúl (31 százalék) voltak.

A magyar lakosság eközben 2008 hasonló időszakához képest 3 százalékkal kevesebbszer, 3,6 millió alkalommal utazott külföldre, ahol 170 milliárd forintnak megfelelő összeget költött el. Tavaly az első negyedében 134 milliárd forintot költöttek a magyarok külföldön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik