Élet-Stílus

Igazgató úr, a maga szíve sose fáj?

Ismert üzletembereket kérdeztünk meg rekreációs szokásaikról. A válság tüneteit bizony ők is tapasztalják!


Kérdéseink voltak:

1. Érezte-e már a pályája során, hogy az egészsége veszélybe került?
2. Sportol-e rendszeresen?
3. Lehetősége van-e egy üzletembernek az életmódváltásra? Esetleg az üzleti szektorváltás segíthet ebben?
4. Mik a figyelmeztető jelek?
5. Jár-e rendszeres szűrésre? Fontosnak tartja-e ezt?
6. A válság veszélyezteti az üzletemberek egészségét, vagy inkább segít elkerülni a kiégést?
7. Munka után mivel tudja „kikapcsolni” a munkahelyi problémákat?

Streitmann Norbert, a Concorde Értékpapír Zrt. alapító-ügyvezető igazgatója
fej1. Igen, néhány évvel ezelőtt átestem ezen. Elmentem orvoshoz, egy kicsit visszavettem a tempóból, és többet sportoltam.
2. Próbálkozom. Rendszeresen futok és sokat túrázom. Az aktív kikapcsolódás híve vagyok.
3. Aki nagyon profi, az esetleg el tud érni változást csak belülről, a szemléletmódja megváltoztatásával, de ez a ritkábbik eset. A legtöbb ember a külső körülmények megváltoztatása nélkül nehezen tud életmódot váltani. Tehát a többség számára az a kérdés, hogy az üzlet megengedi-e, a munkahely tolerálja-e ezt. Ha egy menedzser napi 10 órát dolgozik, hetente háromszor kell külföldre utaznia, és ugyanennyi alkalommal vesz részt üzleti vacsorán, akkor nehéz.
4. Nálam a folyamatos feszültségérzés jelentkezett.
5. Kétévente járok szűrésre, és fontosnak tartom.
Igazgató úr, a maga szíve sose fáj? 1

6. Jelentősen több stresszt okoz, és inkább a kiégést segíti, hiszen sokaknál elmarad a siker. Életmódváltással nehéz foglalkozni, miközben sok cégnél nap mint nap élet-halál kérdések dőlnek el, és a vezetők egy része nem tudja, vajon holnap lesz-e még állása, és ha nem őt rúgják ki, akkor esetleg neki kell kirúgnia embereket.
7. Sajnos sokszor semmivel, de most a kislányom sokat segít ebben.


Igazgató úr, a maga szíve sose fáj? 1

Teasdale Harold területi igazgató, Symantec Corporation
1. Eddig sikerült az egészségemet megóvnom. Sokat számít, hogy az ember milyen szervezeti kultúrában, kikkel dolgozik együtt, hogyan fogadják el az ő személyiségét, és miként tud ő is azonosulni ezekkel a személyekkel, értékekkel.
2. Igen, futok és hetente egy-egy alkalommal megfordulok az edzőteremben is. Ha az időjárás engedi, rendszeresen golfozom.
3. Kell, hogy legyen rá lehetősége. Ha nem teremti meg ezt magának, az élet rá fogja kényszeríteni. Azt gondolom, nem csupán az üzletembereknek fontos az életmódváltás, ez sokkal inkább össznemzeti probléma – élenjárunk az infarktus-, a stroke-, a vastagbélrák-statisztikákban, mert abszolút egészségtelen az életvitelünk, keveset mozgunk, rendszertelenül és egészségtelenül él sajnos az ország jelentős része.
4. A szervezetünk valószínűleg figyelmeztet a bajra, kérdés, hogy képesek vagyunk-e ezeket a jeleket felismerni. A kialvatlanság, az ingerültség, a dekoncentráltság talán még csak intő jelnek tudható be, ha azonban olyan konkrét szervi problémák fordulnak elő, mint gyomorbántalmak, emésztési zavarok, biztosak lehetünk benne, hogy valamit változtatnunk kell az életvitelünkön.
5. Évente teljes körű kardiológiai szűrésen veszek részt, rendszeresen látogatom a fogorvosomat is, valamint évente 1-2 alkalommal adok vért, és ilyenkor készíttetek teljes vérképet, amit a háziorvossal átnézetek – adj vért, és ments meg 3 életet!
6. Személye válogatja, ki hogyan reagál a szélsőséges helyzetekre. Fontos, hogy tudjunk ilyen időkben is kiegyensúlyozottak maradni. Sok üzletembert az ilyen helyzetek mentenek meg a fásultságtól, rá vagyunk kényszerítve, hogy olyan változásokat kezdeményezzünk, amelyek hatékonyabbá, versenyképesebbé teszik az üzletmenetünket – és ez kihívás a javából!
7. Kell, hogy az ember rendelkezzen egy, a munkától teljesen elkülönülő élettel. Sokak számára a család, a vallás, a sport, a közösségi élet vagy a szórakozás jelenti ezt. Én is elsősorban ezek segítségével vonatkoztatok el a munkámtól.


Igazgató úr, a maga szíve sose fáj? 1

Kalmár Péter szervezet- és vezetésfejlesztési tanácsadó, a Flow International és a Flow Csoport ügyvezető partnere
1. Talán két vagy három olyan valóban stresszes időszakra emlékszem, amikor a környezetem (is) aggódni kezdett értem. Ezek az időszakok általában a túlvállalásról szóltak. Ezekből a helyzetekből általában csak radikális változásokon, változtatáson keresztül tudtam kitörni. Vagy le kellett tennem egy korábban „letehetetlennek” vélt feladatot, vagy komolyan át kellett strukturálnom a preferenciá­imat. Nekem, úgy tűnik, nem megy könnyen az „elengedés”. Ami pedig a feszült helyzetek kezelését illeti, sok múlik/múlt ilyenkor a konfliktuskezelésen.
2. A monotóniát nehezem tűröm, így mindig is a csapatjátékok vonzottak. Az elmúlt néhány évben heti egyszer-kétszer kosárlabdázom. Egy mostanra már az „öregfiúk” kategóriában futó, de technikailag még mindig nagyon korrekt csapatunk van, ami a rendszeres mozgáson túl lelkiekben is sokat jelent. A Flow-Café Basketball Team baráti közösség összetart és érzelmileg is megmozgat bennünket, különösen, amikor dobogós helyezésekért indulunk harcba a budapesti céges ligákban.
3. Én mindig is számos, a szűken vett munkakörömön/hatókörömön túlmutató kezdeményezést támogattam. A szektorváltás – vagyis az, hogy a nonprofit szektorban is jelen vagyok – engem pihentet és motivál. Nagyon hiszek továbbá a „sabbatical” fontosságában, vagyis abban, hogy időnként – állítólag minimum 7 évente egyszer – érdemes megállni egy pár hétre vagy hónapra, kiugrani a mókuskerékből, és átgondolni, hogy jó irányba tartunk-e. 2006–2007-ben volt szerencsém közel egy évet családommal Portugáliában tölteni, és ahogyan én szoktam mondani: egy „semi-sabbatical” keretében – merthogy azért teljesen kiszállni szinte lehetetlen – egy picit lelassulni, szintetizálni és rákészülni a következő 6-7 évre. Ez nagy élmény volt.
4. Az öröm hiányát tartom a legfontosabb intő jelnek. Ha ez eltűnik a hétköznapokból, akkor komoly a baj.
5. Fontosnak tartom, s mégis sokszor halogatom az orvosi szűrővizsgálatokat, viszont szánok időt arra, hogy amikor akár csak egy apró jel is arra mutat, hogy valami gond van az egészségemmel, akkor azt kivizsgáltatom, s addig nem nyugszom, amíg egészen biztos nem vagyok abban, hogy nincs komoly gond.
6. Ritkán találkozom olyan vezetővel, aki örülni tudna a válság hozta kihívásoknak. Én is sokat töröm a fejem, hogyan tudjuk ezt a mostani helyzetet mielőbb magunk mögött hagyni. S még valami: engem az országban tapasztalható közállapotok, a politikai hangulat, a megosztottság sokkal jobban megvisel.
7. Nekem mindenekelőtt a család, a rokonok és a barátaim nyújtják azt a közeget, amelyben feltöltődőm.


Igazgató úr, a maga szíve sose fáj? 1

Kiss Zoltán country manager, LEGO Hungária Kft. (Magyarország, Horvátország, Szlovénia)
1. Nem. Vannak természetesen stresszesebb idősza¬kok, de azt soha nem éreztem, hogy az egészségem veszélybe került volna. A játékiparnak jellemző ciklikussága, szezonalitása van. A kiemelt időszakok nagyon megterhelők, ezért átgondoltan kell rendszereznünk a munkánkat. Amennyiben a határidőket optimálisan fektetjük le, a stressz szintje is mérséklődik.
2. Biciklizem és sétálok hetente többször is a gyermekeimmel.
3. Olyan intenzív életet élünk, hogy erre nincs mód, az üzleti élet dinamikáján nem lehet változtatni. A cél, hogy – a lehetőségekhez képest – egyenletesen osszam be az időmet, ne történjen meg, hogy a hét három napján este tízig, máskor délután négyig dolgozom.
4. Vannak olyan időszakok, amikor összecsapnak a hullámok az ember feje felett, és a tennivalók sokasága egyszerre jelenik meg. Komoly fizikai jelei ennek nálam egyébként szerencsére nincsenek. Ezekben az időszakokban kevésbé vagyok fogékony a külvilág egyéb eseményeire. Ha túl sok a megoldandó probléma egyszerre, az visszavetheti a hatékonyságot.
5. A menedzserszűrésekre eljárok évente, kétévente, amikor eljött az ideje. Ez gyakran magában foglalja a kötelező szűréseket is.
6. A LEGO Csoportot eddig nem érintette a válság negatív módon: ennek megfelelően közvetlen hatása az egészségünkre nézve nem tapasztalható. Ellenkező esetben ez nyilván felmerülhetne. Fontos, hogy számomra a munkám a hobbim is. A folyamatos fejlődés és a megváltozott gazdasági környezet adekvát kezelése tehát megfelelő inspirációt, perspektívát nyújt a kiégés ellen.
7. Természetesen a családdal eltöltött idő kapcsol ki a leginkább. Emellett a kollégákkal, barátokkal gyakran elvonulunk horgászni. Szeretek kertészkedni, valamint vasárnap esténként fürdőben „zárjuk a hetet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik