Élet-Stílus

Egészség.hu

Aki napi több órát tölt az internet előtt, az az egészségét érintő kérdésben is a netről tájékozódik. Lássuk a kínálatot!

Az egészséges táplálkozás és életmód kedvelt téma, erről tanúskodnak a kattintási statisztikák. Női magazin – akár nyomtatott, akár online – nem is létezhet e nélkül. A legolvasottabb online női magazinnál, a Nők Lapja Cafén (http://nlcafe.hu) az Életmód rovatban végtelen mennyiségű cikket találunk e tárgykörben. Aki még mélyebben szeretné beleásni magát a témába, annak ajánlható az önálló site-ként működő Wellness Café (http://www.wellnesscafe.hu), amely foglalkozik a legnépszerűbb diétákkal és mozgásformákkal is. Különböző kalkulátorok segítségével – a BMI-től a futásterv-kalkulátorig – felmérhető az általános egészségi állapot, és tervezhető az életmódváltás. A tudatos táplálkozáshoz a vitamintár nyújt segítséget. Az online napló lehetőséget kínál a táplálkozási szokások és a rendszeres mozgás dokumentálására, illetve segít az új életmód megszervezésében. Az olvasók kérdéseikkel szakértőkhöz is fordulhatnak.

Egészség.hu 1

Amíg a wellnesscafe.hu az egészség megőrzésére koncentrál, a HáziPatika (http://www.hazipatika.com) inkább a betegségekkel és kezelésükkel foglalkozik. Nincsenek tabutémák. A rákos megbetegedések ugyanúgy a kiemelt témák közé tartoznak, mint a korunk népbetegségeként számon tartott allergia, illetve a koleszterin-, a vérnyomás-, a vércukor- és a testsúlyproblémák. Könnyen és egyszerűen használható az E-szám-kereső, a laborértelmező, a gyógynövénytár, a vitamin-ABC, valamint a természetes élelmiszerek szervezetre gyakorolt jótékony hatásával foglalkozó Zöldség-gyümölcs rovat. A „szokásos” BMI mellett speciális kalkulátorok, mint a napi kalciumszükséglet és derék-, csípőkalkulátor is kipróbálható. Ugyancsak az egészségi állapot felmérését segítik a tesztek.
Aki nem akar szakképzett hipochonderré válni, annak ajánlható a könnyedebb vital.hu (http://www.vital.hu). Tematikájában és rovataiban nem tartogat meglepetéseket, de kellemes, közérthetően tudományos olvasmány a téma iránt érdeklődőknek.

Mindenki másképp csinálja
Az elméleti ismeretet kövesse a megvalósítás! Szinte mindenki tudja, hogyan kellene egészségesen élni, de azt már kevesebben, hogy ez hogyan valósítható meg munka, háztartás és gyereknevelés mellett. A Mokshán (http://moksha.hu) harmincas nők mesélnek a világról, ahogyan azt ők látják, és ebbe beletartoznak sikeres és kudarcba fulladt reformkaják, a hétköznapokban megméretett környezettudatos megoldások, a törekvés az egészséges életmódra, valamint jól és rosszul elsülő kulturális és szabadidős programok.

A csetlő-botló valósággal szemben markáns ellenpont a közérthető szakmai blog: Meskó Bertalan orvostanhallgató jegyzi a legnépszerűbb orvosi blogot MedIQ néven (http://mediq.blog.hu/). (Meskó Bertalannal készült interjúnk a FigyelőTrend 2008/4. számában olvasható.)
Bár a FutóTérkép (http://www.futo¬terkep.hu) nem követi a hagyományos blogformátumot, tartalma alapján tematikus közösségi blog, ahol a tagok saját tapasztalataik alapján futóútvonal-adatbázist szerkesztenek.

Mától minden másként lesz
A sportos életmód kialakításához az interneten sokrétű támogatás fellelhető. Ha már megvan az akarat és az elhatározás, az Edzés Online (http://www.edzesonline.hu/) lehetőséget kínál online tréningnapló vezetésére, illetve kidolgozott edzésterveket mutat be kezdőknek és haladóknak a legnépszerűbb magányos sportokhoz, a futáshoz, a kerékpározáshoz, az úszáshoz és a triatlonhoz. Az oldal bővelkedik hasznos és praktikus tippekben sporteszközök kiválasztásához, és az online kalkulátorokkal amatőrök is könnyedén meghatározhatják az edzéshez optimális pulzusszámot, a tápanyagszükségletet és az elhasznált kalóriát. Szabadidős egyéni, közösségi és családi sportoláshoz a Mozgásvilág (http://www.mozgasvilag.hu/) ad tippeket a síeléstől a vadvízi raftingig, a babaúszástól a túrázásig. A site erőssége a kipróbált kerékpár-, túra- és futóútvonal-adatbázis, a kölcsönzőkereső és az eseménynaptár.

Egészség és üzlet
Pár hete ért véget a Nike „Férfiak a nők ellen” online futóversenye, de a sportmárka égisze alatt működik a Futócenter (http://futocenter.hu/) is. A filozófia egyszerű: népszerűsítsd az egészséges életmódot, és minél több és érdekesebb információval látod el a fogyasztót, annál valószínűbb, hogy a te termékedet választja majd. Az eset nem egyedi. A Nestlé önálló Életmódközpontot (http://www.nestle.hu/eletmod/) hozott létre, a Danone pedig az Activia termékek mellett Egészségtippekkel és Activia rovatokkal csábítja hűséges és leendő vásárlóit (http://www.activia.hu/). A kivitelezőket dicséri, hogy a gyártók által támogatott oldalakon a reklámozás szándéka korrekt és egyértelmű, nem túlburjánzó – és az oldalak informatívak.

Egy lap mind fölött


A legnagyobb tematikus linkgyűjtemény, az idén tizedik születésnapját
ünneplő Lap.hu-csoport oldalai több ezer linket tartalmaznak egészség
témában. Az általános témakörökön kívül speciális gyűjtemények is
fellelhetők, és valamennyi sportnak is létezik lapja. Néhány példa:

http://wellness.lap.hu,
http://egeszseg.lap.hu,
http://fogyokura.lap.hu,
http://gyogyturizmus.lap.hu,
http://reformkonyha.lap.hu,
http://fitnesz.lap.hu,
http://sport.lap.hu,
http://homeopatia.lap.hu,
http://termeszetgyogyasz.lap.hu,
http://dieta.lap.hu,
http://bioelelmiszer.lap.hu,
http://futas.lap.hu,
http://uszas.lap.hu,
http://bicikli.lap.hu,
http://joga.lap.hu,
http://taichi.lap.hu.

Az vagy, amit megeszel
Az egészséges táplálkozáshoz egyre szorosabban kapcsolódik a környezettudatos viselkedés és a biotermékek fogyasztása. A Biopiac (http://www.biopiac.net/) biotermelők, biopiacok és bioboltok adatbázisa, a Magyar Biokultúra Szövetség honlapja (http://www.biokultura.org/) pedig az ökológiai gazdálkodást, a biotermékek fogyasztását és az egészséges életmódot propagálja. Ugyancsak szakmai portál és az egészséges táplálkozást népszerűsíti a Magyar Dietetikusok Lapja (http://www.diet.hu/).

Jó minőségű alapanyag-lelőhelyek, és az egészséges táplálkozás tanain kívül recept is bőven akad az interneten. A Mindmegette.hun (http://www.mindmegette.hu) tematikus recepttárba gyűjtötték a vegetáriá­nus, a reform- és diétás ételeket, de az Egészséges és finom kategóriában tájékoztató jellegű cikkeket is közölnek. A HáziPatika Egészséges ételek gyűjteménye receptenként tartalmazza dietetikus szakvéleményét és a kész ételek tápanyagtartalmát. Ugyancsak a HáziPatikán találhatók koleszterincsökkentő táplálkozáshoz étrend- és recepttippek.

Mint a búcsúban
Minél mélyebbre ásunk az interneten, annál speciálisabb információkra lelhetünk. Az öndiagnózis az orvosi munkát és a gyógyítást is segíti. Az interneten tényleg minden van, legyen szó a nők 10 százalékát érintő, meddőséget okozó PCOS-ről (http://www.pco-szindroma.hu), a lombikbébiprogramról (http://www.kaali.hu/), a terhesség során a nőben lezajló folyamatokról (http://www.kismama.hu/) vagy a csecsemő körül felmerülő kérdésekről (http://www.babaszoba.hu). Képet kaphatunk akupunktúrás kezelésekről és a természetgyógyászatról, sőt egészségügyi intézményekről és orvosokról is informálódhatunk. Terhességi kalkulátor elérhető a FoglaljOrvost.hu weboldalán.

Minden egy helyen
A dokim.hu (http://www.dokim.hu) egészséggel és egészséges életmóddal foglalkozó site-ok aktuális frissüléseit gyűjti össze egyetlen oldalra – tulajdonképpen úgy működik, mint egy rss-reader –, ezenkívül pluszszolgáltatása, hogy kulcsszavas keresésnél ugyancsak a tematikus oldalakat nézi végig. Az Ügyeletfigyelőn (http://www.ugyelet.hu/) magyarországi településenként kereshetők a felnőtt- és gyermekorvosi, valamint a gyógyszertári ügyeletek, illetve megyénként listázhatók a mentőállomások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik