Élet-Stílus

Csődeljárás indul a General Motors ellen?

Az Obama-kormányzat arra készül, hogy a jövő héten csődeljárást indít a General Motors autógyártó vállalat ellen - jelentette a The Washington Post című napilap.

Az újság forrásai szerint a csődeljárás révén az autógyártó számára lehetővé válik a 30 milliárd dolláros pótlólagos állami hitel lehívása. A járműipari konszern vesztesége csaknem kétszeresére nőtt, eladásainak értéke viszont felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest az idei év első negyedévben. A veszteség 6 milliárd dollár lett, az árbevétel 22,4 milliárd dollár. Az autógyártás vesztesége 5,2 milliárd, ebből az Egyesült Államokban képződött 3,2 milliárdnyi.

A GM készpénzkiadásai a beszámolási időszakban több mint 10 milliárd dollárral nőttek, miközben az amerikai kormányzattól – kölcsöntámogatás formájában – 15,4 milliárd dollárnyit kapott. Csőd esetén az állami kölcsöntámogatás mértéke 45,4 milliárd dollárra emelkedne.

A kormányzat és a GM korábbi megállapodása értelmében az óriási – 2004 óta halmozottan 88 milliárd dolláros – veszteséget és adósságot cipelő cégnek június 1-ig kell elkészítenie átalakítási tervét, ha ezt nem fogadják el, akkor csődvédelmet kell majd kérnie. Az Obama-kormányzat már korábban jelezte, hogy átvenné az átalakított vállalat legalább ötven százalékát, és valószínűleg fenntartaná a jogot a GM igazgatóinak a kinevezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik