Élet-Stílus

FINA: betiltott úszódresszek

Több úszóvilágrekord hitelesítése is kérdésessé vált azt követően, hogy a nemzetközi szövetség (FINA) kedden a megvizsgált 348 dresszből 10-et szabálytalannak nyilvánított.

A túlzott vastagságuk és az ez által megnövelt felhajtóerő miatt betiltott modellek közé került az Arena X-Glide, a Jaked 01 és a Descente is, amelyekkel a francia Alain Bernard és Frederick Bousquet, továbbá az orosz Julija Jefimova áprilisban, a spanyol Rafael Munoz és a japán Irie Rjószuke pedig májusban világcsúcsokat állított fel.

Ugyanakkor zölt utat kapott az a Speedo-márka, nevezetesen az LZR Racer, amelyben tavaly 108 világrekord született, s amelynek megjelenése nyomán valóságos technológiai csúcsvetélkedés kezdődött a különböző dresszgyártó cégek között.

Bousquet rekordja ia veszélyben (MTI/EPA)

Bousquet rekordja ia veszélyben (MTI/EPA)

A FINA technikai bizottsága a 202 teljes mértékben jóváhagyott úszóviselet mellett 136 öltözéket feltételesen fogadott el, ezeken a gyártóknak június 19-ig van lehetőségük módosítani úgy, hogy aztán az újabb FINA-teszten megfeleljenek az előírásoknak.

A “mezcserére” tehát egy hónapjuk van a felülvizsgálatra kötelezett gyártóknak. A Descente az elsők között jelezte, hogy változtat azon a versenyszerelésen, amelyben Irie 200 m háton javított világrekordot. Maga a versenyző is reagált a FINA-döntésre, mondván: “remélem, hogy végül csúcsként hitelesítik az eredményemet, de ha nem, akkor majd nyáron, a római vb-n fogok világrekorddal aranyérmet nyerni”.

Hasonlóképpen “engedékeny” hangot ütött meg Bousquet is, aki a férfi sprinterek közül elsőként törte át a 21 másodperces álomhatárt 50 m gyorson: “Semmmi gond, én elfogadom az új helyzetet. Ha betiltják az általam viselt dresszt, nem fogok harcolni a döntés ellen. Tudomásul veszem a FINA határozatát, ők a sportági irányítók” – mondta a francia versenyző.

A dressz-ügy egy másik francia érintettje Bernard, aki az amúgy a magyar szövetséggel (MÚSZ) is szerződéses viszonyban álló, a válogatottakat “ruházó” Arena cég új szupermezében, az X-Glide-ban úszott 100 m gyorson világcsúcsot, 47 másodpercen belülre víve az eddigi legjobb eredményt.

“Bernard meze is módosításra szorul – erősítette meg Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a kontinentális szövetség, a LEN alelnöke. – Ma kaptuk meg az Arena levelét, amelyben tájékoztatnak bennünket a pillanatnyi helyzetről, s azt írják, hogy a francia úszó által is használt dresszt ugyancsak érinti a FINA döntése. Úgy fogalmaznak, hogy csalódottak, amiért módosítani kell, de megoldják.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik