Élet-Stílus

Elkeserítő eredménye volt a keddi aukciónak

Nem hozott szerencsét a kedd esti aukció a közösen árverező MissionArt-nak és a Pintér Galériának, sok tétel kikiáltási áron, vagy mindössze egy licitlépcsővel drágábban kelt el.

A két aukciósház a költségek csökkentése és a közös anyag változatosságának hangsúlyozása érdekében fogott össze. A válság hatására visszafogott kikiáltási árakkal operáltak, s kisebb bevételre számítottak. De nem ennyivel kisebbre.

A 278 tételből alig százat adtak el, azokat is többnyire kikiáltási áron vagy egy-két licitlépcsővel megemelve. Még szerencse, hogy olykor a vételi megbízások és a telefonos licitálók is bekapcsolódtak. De ők sem ígértek sokkal többet az induló áraknál. Pedig lett volna miből válogatni. A 18. századi külföldi és magyar mesterektől, a klasszicistáktól, a nagybányaiak két nemzedékétől a 20. századi klasszikusoktól, a modernistáktól, a háború utáni nemzedéktől a legújabb tendenciákat képviselőkig. S a kortárs kínálat is a klasszikus kortársaktól az ismert nevektől egészen a pályakezdőkig terjedt.

Néhány tételnek azért sikerült kissé feltornázni az árát. Rippl-Rónai József két női portréja közül az egyik 2,4 millióról 3 millió forintig emelkedett. A másik, ötmilliós pasztell portrét viszont nem vitték el. Egy Kádár Béla enteriőr 1,2 millióról indult és 1,8 milliónál végzett. Rozsda Endre alakos olajképe 800 ezer forintról emelkedett 1,2 millióig. Schönberger Armand csendélete 900 ezer forintról duplázott 1,8 millióra. És Kontuly Béla aktja generált még kisebb versenyt, míg 900 ezer forintról 1,5 millióig ért. Pauer Gyula egyik főművéért, a Torinói lepel szobráért megadták az 1,5 millió forintot.

A szolid árakról kezdő tételek megmaradtak saját kategóriájukban. Kevés olyan alkalom adódott, amikor ketten, hárman szerették volna megvenni ugyanazt a festményt. Ezek között említhető Toroczkai Oszvald kis olajképe, amit 120 ezer forintról 300 ezerre licitáltak. A nagybányaiakhoz kötődő Bálint József patakpartja 460 ezer forintról indult és elért 850 ezer forintig. Szalatnyai Rezső párizsi utcarészletéért éppen 100 ezer forinttal adtak többet 60 ezer forintos kikiáltási áránál.

Nem akadt vevő az aukció nagy értékű tételeire. Így aztán ottmaradtak olyan remekművek, mint Batthyány Gyula Csontváry emlékére festett Népvándorlása, az amerikai Ben Ali Haggin Nagyvilági hölgye, Mednyánszky László tátrai tája, Perlrott Csaba Vilmos Almaszedők című képe, Czigány Dezső csendélete, Ámos Imre templombelsője, Koszta József a Három királyokhoz készült tanulmánya, Barcsay Jenő alföldi tájképe, Benczúr Gyula ló tanulmánya.

Végül egy jótékonysági aktus zárta az aukciót. Kisorsolták az ezer forintos szelvényekkel értékesített Balla Béla képet, és átadták az ezért a képért befolyt 160 ezer forintot a Vakok Intézetének, az ott folyó képzőművészeti képzés fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik