Élet-Stílus

Újabb botrány a kézilabda-szövetségben

Három héttel a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnökválasztása előtt újabb vádak láttak napvilágot a szervezetet irányító Hasszán Musztafa ellen.

A június 5-i, kairói voksoláson jelöltként induló luxemburgi Jeannot Kaiser a nemzeti szövetségekhez írt körlevelében antidemokratikus viselkedést ró fel az egyiptomi sportdiplomatának.

Musztafa tíz napja bejelentette: időhiány miatt a „kihívók” – Kaiser és az izlandi Gudmundur Ingvarsson – nem szólalhatnak fel a kongresszuson.

A tiltakozó jelölteket támogatja Peter Mühlematter főtitkár is, aki januárban a horvátországi világbajnokságon olyan iratokat tárt a nyilvánosság elé, amelyek nyomán ügyészségi vizsgálat indult az elnök ellen. Az IHF tanácsa akkor Musztafa mögé állt, és lemondásra szólította fel a svájci főtitkárt – hiába.

Kaiser a pekingi olimpia előtti ázsiai selejtezőtornán tapasztalt visszásságokat, a doppingellenes küzdelemben észlelt hiányosságokat, továbbá kifogásolta az IHF-től az 1999-es egyiptomi vb – Musztafa által vezetett – szervezőbizottságának átutalt 1,6 millió svájci frankot. A szövetség elnöke ráadásul utazásai során állítólag 560 ezer frankot vett fel költségtérítés címén, de számlákat nem adott le, ráadásul most júniusban a kisebb tagszövetségek képviselőinek kifizeti az Egyiptomba utazást, összesen hárommillió frank értékben. „Ha ez nem szavazatvásárlás, akkor nem tudom, mi az” – szögezte le Kaiser.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik