Élet-Stílus

Visszaadják Szlovákiának a Bodrogba ömlött olajat

Szlovákiába szállították a Bodrog vízfelszínéről eltávolított több mint hat köbméternyi olajjal szennyezett anyagot szombat délután; a veszélyes hulladékként kezelt szennyeződést ott is semmisítik meg.

Szombat délután három órától már megszüntették az elsőfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget is. A kárelhárítási munkák – a Borsod megyei Alsóbereckinél – akkor kezdődtek meg, amikor információt kaptak arról, hogy a Bodrog szlovákiai szakaszán, a ladmovcei kikötőben csütörtökön hidraulikaolaj került a folyóba egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben.

Emiatt harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a hatóság a folyó felső szakaszán – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője, Csont Csaba.

A kárelhárítási előkészületeket már csütörtök este megkezdték. Az alsóberecki közúti hídnál lévő vízminőségi kárelhárítási helyen kifeszítették a vízfelszínen úszó szennyezés eltávolítására szolgáló “vikoma” merülőfalat és “sanol” olajfelszívó hurkát. Ezek segítségével távolították el az érkező szennyeződést, amelyhez a szlovák fél még közvetlenül a baleset után adszorbens anyagot juttatott.

“Ehhez tapadt hozzá az olaj, vagyis megkötötte a szennyezést, így halászták le a vízfelszínről” – részletezte Csont Csaba. A folyót pénteken késő délutánra sikerült “megtisztítani”, a harmadfokú riasztást akkor mérsékelte elsőfokúra az Ékövizig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik