Élet-Stílus

Megállapíthatatlan az ingatlanok értéke

Normál piaci körülmények között két független értékbecslő által adott piaci lakásár között legfeljebb 10 százalék különbség lehet, a mai viszonyok között ez elérheti a 20 százalékot is - állítják ingatlanforgalmi szakértők. Ennek figyelembe vételével kell értelmezni a tervezett adótörvény értékmeghatározását.

A legújabb változat szerint a tervezett ingatlan (lakás) adó alapja a forgalmi érték lesz, amit az alapterület és az övezeti szorzó ad ki. Miután az Alkotmánybíróság ugyan ezt a megoldást a luxus adónál elvetette, most lehetővé tenné a kormány, hogy a tulajdonos a saját költségén értékbecslővel állapíttassa meg a lakása valós értékét. Vagyis az értékbecslő jut főszerephez.

Megállapíthatatlan a piaci érték

Netkovszky Kálmán, a FÜTI OMEGA Kft. ügyvezetője – e cég képzi az értékbecslőket – úgy vélte, hogy ma a forgalmi érték, főleg tömegesen és gyorsan, megállapíthatatlan. A forgalmi érték definíciója úgy hangzik, hogy valós vevő, valós eladó, normális piaci körülmények között áll szemben egymással, és megfelelő idő áll a rendelkezésükre az alkuhoz. Ezek hiányában, a mai körülmények között két értékbecslő végeredménye akár plusz-mínusz 20 százalékkal is eltérhet egymástól – állította az ügyvezető.

Újra csak a normális piaci viszonyokat véve alapul, két értékbecslő ára 8-10 százaléknál többel nem térhet el egymástól – állította Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács elnöke, maga is gyakorló értékbecslő.

Hiányoznak az adatok

A korrekt értékbecsléshez jelenleg hiányoznak a piaci összehasonlító adatok, hiszen lecsökkent az ingatlan forgalom. Arról nem is beszélve, hogy a három hónapnál régebben kötött adásvételi szerződés vételára már nem vehető figyelembe a korrekt összehasonlításkor.

Az elnök egy 10 súlypontos skálán 6-os súlyszámmal venné figyelembe az ingatlan hozam-termelő képességét (a kiadás esetén megkapható lakbért), továbbá 2-2 súlyszámmal értékelné a nettó pótlási költséget (a lakás újraelőállítási költségét), valamint a piaci összehasonlító árakat.

Mindenképpen egyszerűsített értékbecslésre kerülhet csak sor – sommázta a helyzetet Netkovszky Kálmán, hiszen a klasszikus értékmeghatározáshoz több információ is hiányzik. Ugyan ezt állította a napokban Mehrli Péter a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke is.

Rosszul járnának a rossz beosztású lakások tulajdonosai

Ha életbe lép az alapterülethez és az övezeti szorzóhoz kötött ingatlanadó, akkor a rossz adottságú lakások tulajdonosai fordulnak leggyakrabban az értékbecslőhöz – állítja az RSM DTM Hungary Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye. Ez logikus, hiszen valószínűleg az ő lakásuk fog kevesebbet érni – az átlaghoz mért – övezeti szorzónál.

Netkovszky Kálmánnak volt még egy megjegyzése a 30 millió forintos értéktől induló ingatlan adóhoz. Szerinte annak kikerülésére beindul majd a társasházasítás. A 60 milliót érő kétszintes házat két lakásra bontják, a földszint a feleség, az emelet a férj tulajdona lesz. Az egész 20 ezer forint ügyvédi díjba kerül – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik