Élet-Stílus

A Barcelona gálázott a kupadöntőben (videó)

A triplázásra készülő Barcelona megszerezte idei első trófeáját, a spanyol Király Kupát, miután a valenciai döntőben 4-1-re legyőzte az Athletic Bilbao csapatát.

A Primera Divisón tabelláján momentán a 11. helyen álló Bilbao nagyszerűen kezdte a döntőt, kilenc perc alatt két helyzetet és egy gólt is összehozott. Előbb Toquero fejelte a Victor Valdést helyettesítő Pinto kezeibe a labdát, majd Yeste mozgatta meg a barcelonai tartalékkapust. Az utóbbi akciót követő szögletből pedig Toquero három méterről a jobb felső sarokba fejelt.

A gól után egy ideig hatásos volt a baszkok – a Chelsea játékát koppintó – védekező taktikája, köszönhetően annak, hogy Eto’o és Krkic is elbénázott egy-egy helyzetet, később Eto’o váratlan lövésénél viszont már bravúrra volt szüksége Iraizoz kapusnak.


Athletic Bilbao-Barcelona 1-4

A 31. percben azonban már góllá érett a sérült Iniestát és Henryt nélkülöző katalánok fölénye: a 26. születésnapját ünneplő, nem éppen a gólszerzésre szakosodott Yaya Touré lódult meg, két védőt is becsapott, majd 19 méterről a bal alsó sarokba küldte a labdát. Még a szünet előtt Daniel Alves riogatta a lelátón helyet foglaló népes Bilbao-tábort, de sem éles szögből, sem szabadrúgásból nem találta el a kaput.

Ennek ellenére a brazil hátvédet a második félidőben egy műanyag pohárral fejbe dobta az egyik bilbaói „drukker”, akit hamarosan megtaláltak a rendőrök, s ki is vezették a stadionból.

A térfélcsere után gálázott a bajnoki cím küszöbén álló és a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott katalán sztárcsapat. Leginkább Eto’o és Messi volt elemében.

A kameruninak nem volt szerencséje, a döntő során legalább négy góllal kecsegtető helyzetet is kihagyott, ámbátor a második Barca-találat aligha jöhetett volna össze nélküle.

Éles szögből leadott erős lövését ugyan védte Iraizoz, de a bilbaói hálóőr pechjére a labda éppen a nagy kedvvel játszó Messi elé került, aki 10 méterről kapuba közepébe lőtt.
Alig négy perc múlva egy gyors ellencsapás végén Krkic 15 méterről – a bal kapufa segítségével – növelte a különbséget.

Lionel Messi sokat tett a kupagyőzelemért (MTI/EPA)

Lionel Messi sokat tett a kupagyőzelemért (MTI/EPA)

A Bilbaónak a második félidőben csupán egy valamirevaló lehetősége volt, de az is kimaradt (Llorente fejelt a bal kapufa mellé), míg a Barca kedvére alakította ki a helyzeteket.

A 4-1-es végeredményt Xavi állította be a 64. percben: szabadrúgásból csavart a jobb felső sarokba. A folytatásban Eto’o és Daniel Alves lábában volt az újabb gól, csakhogy benne is maradt – a Barca persze a rossz kezdés ellenére így is simán húzta be 25. kupagyőzelmét. A katalánok a mostani sikerüket megelőzően 1998-ban nyerték meg utoljára a Király Kupát.

Spanyol Király Kupa, döntő:


Athletic Bilbao-Barcelona 1-4 (1-1)

Valencia, Mestalla. V.: Luis Medina Cantalejo

Gól: Toquero (9.), ill. Y. Touré (31.), Messi (55.), Krkic (59.), Xavi (64.)

Athletic Bilbao: Iraizoz – Iraola, Ocio, Amorebieta, Koikili – D. López (Susaeta, 60.), Martínez, Orbaiz (Vélez, 61.), Yeste – Toquero (Etxeberria, 60.), F. Llorente

Barcelona: Pinto – Danel Alves, Y. Touré (Sylvinho, 89.), Piqué, Puyol – Messi, Busquets, S. Keita, Xavi (Pedro, 88.) – Krkic (Hleb, 83.), Eto’o

Az utóbbi évtized kupadöntői:

2009: Barcelona-Athletic Bilbao 4-1
2008: Valencia-Getafe 3-1
2007: Sevilla-Getafe 1-0
2006: Espanyol-Real Zaragoza 4-1
2005: Real Betis-Osasuna 2-1, h.u.
2004: Real Zaragoza-Real Madrid 3-2, h.u.
2003: Mallorca-Recreativo Huelva 3-0
2002: Deportivo La Coruna-Real Madrid 2-1
2001: Real Zaragoza-Celta Vigo 3-1
2000: Espanyol-Atlético Madrid 2-1

Legtöbb győzelem:

1. Barcelona 25
2. Athletic Bilbao 23
3. Real Madrid 17
4. Atlético Madrid 9
5. Valencia 7
6. Real Zaragoza 6

tizenegyesekkel kupagyőztes a lazio

Az SS Lazio 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel győzött a labdarúgó Olasz Kupa szerdai döntőjében a Sampdoria ellen. A római Stadio Olimpicóban tulajdonképpen hazai pályán futballozó Lazio a büntetőpárbaj hetedik körében Dabo találatával biztosította be története ötödik kupasikerét. Legutóbb 2004-ben győztek a Sasok.

SS Lazio-Sampdoria 1-1 – tizenegyesekkel: 6-5
Gól: Zarate (5.), illetve Pazzini (31.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik