Élet-Stílus

Button indul az élről Barcelonában

Az izgalmas időmérő edzés után holnap a brawnos Jenson Button rajtolhat az első helyről a Spanyol Nagydíjon. A második Vettel, a harmadik Barrichello lett. A Ferrari ismét elgáncsolta magát.

Nem sokon múlott a Brawn első sor a Spanyol Nagydíj időmérőjén, a középső szakaszt egyedüli 1:19-es idővel megnyerő Rubens Barrichello a harmadik szakaszban is óriási kört teljesített.

Ám a Red Bull-os Sebastian Vettel ezt is képes volt überelni – a csapat már ünnepelt is -, de a végén Jenson Button még nagyobbat autózott, pedig csak hajszál híján tudta megkezdeni utolsó gyors körét. Button idén harmadszor, pályafutása során pedig hatodik alkalommal szerezte meg az első rajtkockát.

A Ferrari ismét eltaktikázta - ezúttal Räikkönen (MTI/EPA)

A Ferrari ismét eltaktikázta – ezúttal Räikkönen volt a szenvedő alany (MTI/EPA)

Az időmérő előtt a Ferrari bizakodhatott, utólag azonban csak a fejüket foghatják. Az utolsó szabadedzés fölényes megnyerése után jó eredményre volt kilátás, de ahogy Malajziában Felipe Massával, most Kimi Räikkönennel szúrt ki a csapat: a finnt az első etapban nem küldték ki javításra, így az első szakasz végén egyszerűen a garázsból nézhette, ahogy a kieső helyre szorítják a riválisok. Räikkönen holnap csak a 16. helyről rajtol. Massa végül a negyedik legjobb időt autózta.

Vettelhez hasonlóan jól ment a másik Red Bull-lal Mark Webber, és a toyotások sem állnak rosszul, Timo Glock és Jarno Trulli a 6-7. idővel végzett.

Fernando Alonso nem ismételte meg a tavalyi bravúrt, az első soros rajthely most messze volt, a spanyol közönség előtt sem tudott többet kisajtolni a Renault-ból a nyolcadik időnél, az is inkább csak a szerencséjén múlott, hogy tovább tudott lépni a második szakaszból.

A dobogósok: Barrichello, Button és Vettel (MTI/EPA)

A dobogósok: Barrichello, Button és Vettel (MTI/EPA)

Az első tízet záró Nico Rosberg és Robert Kubica alaposan megtankolva körözött az utolsó szakaszban. Ahogy már a versenyhétvége előtt előre jelezték, a McLaren gyengén muzsikál Barcelonában. Lewis Hamilton csak a 14. időre volt képes, Heikki Kovalainen pedig hiába próbálkozott, még az első szakaszból sem sikerült továbblépnie.

Előfordulhat, hogy a kvalifikáció után büntetésre kerül sor, ugyanis Kovalainen arra panaszkodott, hogy feltartotta az egyik BMW, és később a toyotás Trulli is bőszen integetett a német-svájci csapat egyik versenyzőjének.

nyilatkozatok

Jenson Button:
Minden nagyon rosszul sikerülhetett volna, mert Kubicát el kellett engednem, aki gyors körön volt, épp csak elértem a rajtvonalat, másodperceken múlott, hogy gyors kört futhattam. Kissé meglepődtem a pole pozíciós időmön. Nem hiszem, hogy óriási előnyünk lenne, de az egész autó remekül működik. A csapat jól dolgozik, továbbra is vannak még tartalékaink. Ugyanakkor nagyon szoros az élmezőny. A Ferrari is sokat fejlődött, nekik KERS is van az autójukban, de ennek ellenére kényelmes helyzetből várhatom a versenyt.
Sebastian Vettel:
Nagyon erős a kocsink. Úgy tűnik, ezen a hétvégén is kifogástalanul működik. Jó kört mentem, de nem volt elég, hogy Jensont legyőzzem. Jó lett volna az első rajthely, de az első sor is remek eredmény.
Rubens Barrichello:
Nagyon elégedett vagyok. Én is jó kört teljesítettem a harmadik etapban, de talán egy kicsit túl hamar futottam a körömet. Jenson jó munkát végez, ezért egy kicsit erősebben kell próbálkoznom, hogy el tudjam kapni.

forma 1-es spanyol nagydíj, barcelona

Az időmérő edzés végeredménye, rajtsorrend:
1. Jenson Button (brit, Brawn) Q3=1:20.527
2. Sebastian Vettel (német, Red Bull) Q3=1:20.660
3. Rubens Barrichello (brazil, Brawn) Q3=1:20.762
4. Felipe Massa (brazil, Ferrari) Q3=1:20.934
5. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) Q3=1:21.049
6. Timo Glock (német, Toyota) Q3=1:21.247
7. Jarno Trulli (olasz, Toyota) Q3=1:21.254
8. Fernando Alonso (spanyol, Renault) Q3=1:21.392
9. Nico Rosberg (német, Williams) Q3=1:22.558
10. Robert Kubica (lengyel, BMW) Q3=1:22.685
11. Kazuki Nakadzsima (japán, Williams) Q2=1:20.531
12. Nelsinho Piquet (brazil, Renault) Q2=1:20.604
13. Nick Heidfeld (német, BMW) Q2=1:20.676
14. Lewis Hamilton (brit, McLaren) Q2=1:20.805
15. Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) Q2=1:21.067
16. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) Q1=1:21.291
17. Sebastien Bourdais (francia, T. Rosso) Q1=1:21.300
18. Heikki Kovalainen (finn, McLaren) Q1=1:21.675
19. Adrian Sutil (német, Force India) Q1=1:21.742
20. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) Q1=1:22.204

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik