Élet-Stílus

Megkönnyezték és megtapsolták a Cozma-filmet

A Marian Cozma-film veszprémi díszbemutatója alatt időnként fütyült, kiabált a közönség, egyes vélemények elhangzásakor pedig harsány hahotázásban tört ki.

Négyezer ember felállva, percekig tapsolt, amikor befejeződött csütörtökön este Veszprémben a Cozma-gyilkosságról készült, Szíven szúrt ország című film első részének díszbemutatója, majd a közönség hosszú ideig Marian Cozma nevét skandálta.

„Torokszorító film – nyilatkozta Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy egyben figyelemfelkeltő is, s ha rajta múlna ‘kötelező filmként’ vetítené. – Tanulni kell belőle az embereknek, főleg a fiataloknak, hogy lássák, mit nem szabad, s miért kell egymásra vigyáznunk.”

A film csütörtöki díszbemutatóján jelen lévő Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma édesapja mondja a filmben: „amikor tavaly megnyertük a Kupagyőztesek Európa Kupáját, nekem éppen aznap volt a születésnapom, s amikor Marian felemelte a serleget és megcsókolta, azt mondta, ez jól látszik, hogy Isten éltessen apa, ezt miattad tettük…”

Négyeezer ember nézte meg a filmet a Veszprém Arénában (MTI)

Négyezer ember nézte meg a filmet a Veszprém Arénában (MTI)

„Próbálom azt hinni, hogy nem értelmetlen ez a halál, hinni abban, hogy ez valamiért történt, s hogy ez talán jó következményeket hoz” – mondta a filmben Illyés Ferenc, a veszprémi klub és a válogatott kézilabdázója, Marian Cozma egyik legjobb barátja. „Legalább az ország felébred, hogy mi történik ebben az országban, s ezt nem kell és nem szabad hagyni. …Nagyon furcsa, hogy egy román embernek kell meghalnia azért, hogy kicsit az ország észhez kapjon.”

Mocsai Lajos vezetőedző szerint Marian Cozma nagyon jó adottságokkal rendelkező, jól terhelhető játékos volt, a monotóniát nehezen viselte, mint minden tehetséges ember.

A vetítést követően egyperces néma felállással tisztelegtek a február 8-án hajnalban meggyilkolt játékos, az MKB Veszprém, valamint a román válogatott kézilabdázója emléke előtt.

A film végén Petre Cozma megjegyezte, hogy a fia álma az volt, hogy egyszer a Barcelonában játszhasson, de amikor onnét felkeresték, a Veszprém miatt mégis nemet mondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik