Élet-Stílus

Lemaradtunk a 2014-es hoki-vb-ről

Az egyetlen jelentkező, Szlovénia rendezheti meg a jövő évi divízió I-es hoki-vb magyaros csoportját. A mieink a 2014-es A-csoportos tornára viszont pályáztak, de a döntéshozók választása a fehéroroszokra esett - hírek Svájcból.

A fehéroroszok nyertek

Fehéroroszország rendezheti meg a 2014-es jégkorong-világbajnokságot – döntött pénteki, berni kongresszusán a nemzetközi szövetség (IIHF). Az eseményre Magyarország, Lettország és Ukrajna pályázott még. A fehéroroszok 75, a magyarok 24, a lettek 3, az ukránok 2 szavazatot kaptak.

Az öt év múlva esedékes 16 csapatos tornára májusban, három hónappal a szocsi olimpia küzdelmei után kerül sor.

A magyarok sorozatban a negyedik vb-rendezésre pályáztak sikertelenül. Budapest és Székesfehérvár lett volna a házigazda.

elnöki reakció

Studniczky Ferencnek, a magyar szövetség elnökének vegyesek az érzései. „Tudtuk, hogy nem lesz könnyű a fehéroroszok ellen, de nem gondoltam volna, hogy a szavazáson ilyen arányban vereséget szenvedünk. Még fel sem ocsúdtam. Egyelőre korai arról beszélni, hogy a jövőben pályázunk-e vb-rendezésre. Ez elnökségi döntést igényel.”

2014-ben otthon játszhatnak a fehéroroszok (MTI/EPA)

2014-ben otthon játszhatnak a fehéroroszok (MTI/EPA)

Vb Svédországban és Finnországban

A 2012-es és a 2013-as vb-re Svédországban és Finnországban kerül sor. A két ország külön nyerte el a rendezés jogot – a finnek a 2012-esét, a svédek a 2013-asét -, de a tervek szerint a két hokinagyhatalom e két tornán a vb-meccseit mindig otthon vívná, s csak az elődöntőtől kerülne sor az eredeti házigazdánál a többi találkozóra. Rene Fasel, az IIHF elnöke szerint ez a két torna különleges lesz, ám a szövetség továbbra is azt támogatja, hogy a pályázók egyedül jelentkezzenek.

Szlovéniában harcolhatjuk ki a feljutást

Pénteken az is eldőlt, hogy a magyar jégkorong-válogatott jövőre Ljubljanában próbálhatja meg kivívni a feljutást a világ élvonalába. A szlovénok 2010. április 24. és 30. között a ljubljanai Tivoli-csarnokban rendezik meg a divízió I-es tornát, amelyen a házigazda és a magyar csapat mellett a lengyel, a brit, a horvát és a koreai csapat vesz részt. A hatcsapatos viadal győztese vehet részt a 2011-es szlovákiai elit vb-n.

Bajban a jegyüzérek

Bajban vannak a jegyüzérek, mert a svájci világbajnokság elődöntőjébe jutott négy válogatottnak nincs markáns szurkolótábora. A 12 ezer férőhelyes berni aréna előtt már délelőtt dolgoznak az üzérek, és ahogy beáll egy villamos vagy busz a végállomásra, már az ajtónál a leszálló orra alá dugják a jegyeket. Az elődöntőre és fináléra a legolcsóbb jegy is több mint 100 frankba (19 ezer forint) kerül, ez a fekete piacon egy kicsit több. A drágább belépő közel 400 frankba kerül.

Eddig egyik negyeddöntő sem vonzott telt házat, így aztán várható, hogy az elődöntők kezdése után már áron alul is köttetnek üzletek. A még állva maradt csapatok közül az oroszoknak van a legnagyobb táboruk, de a szurkolók javarésze dúsgazdag, és nem valószínű, hogy ők jegy nélkül érkeztek Svájcba. A svéd szimpatizánsok átrándulhatnak a hétvégére Bernbe, ők a jegyüzérek első számú célpontjai, míg az amerikai és a kanadai együttest néhány százan kísérték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik