Élet-Stílus

Döntőben a szerencsés oroszok

A címvédő orosz válogatott drámai csatában, egy roppant szerencsés góllal legyőzte az amerikaiakat, így bejutott a svájci világbajnokság döntőjébe.

Az első csoportkörben is összefutott a két csapat, s akkor az oroszok 4-1-re nyertek. Az elődöntő első felvonásában úgy festet, a címvédő lekopírozza azt a meccset, nagy lendülettel kezdett, beszorította az ellenfelet, de nem tudott betalálni, miután az orosz légióskodó Robert Esche mindent védett.

A tengerentúliak szokásuk szerint mindenhonnan tüzeltek, ebben a tekintetben „termékenyebbek” voltak, mint a világbajnok, ámbátor góllal kecsegtető helyzet alig tudtak kialakítani.

Megcsinálták (MTI/EPA)

Megcsinálták! (MTI/EPA)

A második harmadra feljavultak az amerikaiak, és a 24. percben egy védelmi hiba nyomán a vezetést is megszerezték. Dustin Brown szerezett korongot a támadó harmadban, majd senkitől sem zavarva Ilja Brizgalov lábvédői között közelről kapuba lőtt.

A szbornaját megzavarta a bekapott gól, így az amerikaiak akár növelhették is volna a különbséget. Orosz részről Ilja Kovalcsuk fújt riadót: az NHL-ben szereplő Atlanta sztárja előbb nagy erővel a bal felső sarokba bombázta a pakkot, három perccel később pedig Alekszandr Frolovval lövetett gólt – lövése után a kapu előtt sertepertélő társról vágódott hálóba a korong.

Gól a semmiből: Alekszandr Frolovról bepattant a korong (MTI/EPA)

Gól a semmiből: Alekszandr Frolovról bepattant a korong (MTI/EPA)

A hősiesen küzdő amerikaiak még a szünet előtt válaszoltak. Az egyik játékos orosz éppen a büntetőpadról korcsolyázott vissza a jégre, amikor egy pazarul kijátszott akció végén Kyle Okposo a bal felsőbe lőtt.

A záró felvonásban ugyan az oroszok veszélyeztettek többet (11-6 volt a lövési arány), de kis szerencsével „jenkik” is eldönthették volna a találkozót – két perccel a vége előtt azonban még mindig 2-2 állt a táblán. Ugyanakkor a címvédő nem akart túlórázni, emberelőnyben nagy elánnal rohamozott, és egy rendkívül szerencsés góllal kiharcolta a továbbjutást.

Bő egy perccel a dudaszó előtt Konsztyantin Gorovikov hátáról került kapuba a korong Alekszandr Radulov lövése után. Az amerikaiak egyből lekapták Eschét, s kis híján meg is lett az eredménye, de nekik nem volt szerencséjük: két másodperccel a dudaszó előtt Christopher Higgins két centiméterrel lőtt fölé.

A lefújás után az oroszok úgy ünnepeltek, mintha megnyerték volna a világbajnokságot, pedig még csak elődöntőn – egy nagyon nehezen kiizzadt győzelmen vannak túl.

Világbajnokság, elődöntő:
Oroszország-Egyesült Államok 3-2 (0-0, 2-2, 1-0)
Gól: Kovalcsuk (32., gólpassz: Zinovjev), Frolov (35., Kovalcsuk), Gorovikov (59., emberelőny, Radulov, Nyikulin), ill. D. Brown (24.), Okposo (39., Hainsey, Liles)
Kapuralövés: 23, ill. 20
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Kapusok: Brizgaljob 18 védés/20 lövés, ill. Esche 20/23

Ajánlott videó

Olvasói sztorik