Élet-Stílus

Az adatvédelmi biztosnak gyanúsak Google autói

Jóri András szerint nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja, és a képeken szereplők hogyan érvényesíthetik jogaikat.

A Google Street View, azaz “Utcakép” szolgáltatáshoz szükséges fotókat készítő autók térképezik fel a várost. A sötét színű Opel Astrák tetején másfél méter magas torony látható, amire kilenc digitális kamera, lézeres távolságmérők, illetve GPS, 3G és Wi-Fi-antennák vannak szerelve.

A szolgáltatás lényege, hogy a kameraállványból, lassan haladva 360 fokban körbefényképezi az adott terület minden szegletét, s rengeteg képet készítve egy panorámaképekből álló rendszert hoz létre, amely virtuális valósággá összeállva bejárhatóvá teszi az adott környéket. A fotók összeillesztve jelennek meg, kiegészülve a navigációt segítő kezelőfelülettel, így egy pontból kiindulva, lépésről lépésre végigjárható egy útvonal, felfedezhető egy kereszteződés.

Az adatvédelmi biztosnak gyanúsak Google autói 1

Jóri András adatvédelmi biztos közleménye szerint azonban nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja a Google Street View és más, hasonló szolgáltatások esetében, illetve, hogy az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat a fényképezés folyamán.

A szolgáltatás kapcsán az utcán tartózkodó járókelőkről, személygépkocsijukról, lakóházaikról készülnek nem valós idejű, személyes adataikat, például az arcot, rendszámtáblát, házszámot rögzítő fényképek. A nagy felbontású digitális térfotókat az interneten teszi majd elérhetővé a Google a nyilvánosság számára, ezért az adatvédelmi biztos hangsúlyozza, hogy sem a fényképezés, sem az azt követő közzététel során nem hagyható figyelmen kívül a magánszféra védelme és az adatvédelem szempontjai.

Az adatvédelmi biztosnak gyanúsak Google autói 1

Jóri András tagja az Európai Unió 29-es Adatvédelmi Munkacsoportjának, amely jelenleg is vizsgálatot folytat a Google Street View tevékenységével kapcsolatban.

A biztos felhívja a figyelmet a szolgáltató tevékenyégével kapcsolatban arra, hogy a rögzített és kitakart, anonimizált képek semmilyen technológiai eljárással nem szabad hogy visszaalakíthatók legyenek. Az arcok és a rendszámok automatikus kitakarásának módszere – ahogyan arról a Google is tájékoztatott – nem tökéletes, így előfordulhat, hogy az érintettek szándéka ellenére személyes adataik is felkerülhetnek a világhálóra.

Közleménye szerint bárkinek jogában áll tiltakozni személyes adatai ilyen módon való közzététele ellen, így biztosítani kell a lehetőséget és eszközt, amellyel a személyes adatokat tartalmazó fényképek eltávolítása kezdeményezhető, valamint a hatékony eljárást, amely a tiltakozás eszköze lehet. Az adatvédelmi biztos felhívja a figyelmet arra is, hogy egyes objektumok fényképezése nemzetbiztonsági érdekeket sérthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik