Élet-Stílus

Túl gyors internetkapcsolat?

Kétszáz megabites internetszolgáltatást állított üzembe tesztjelleggel a Virgin Media. Az elképesztő sebesség a HDTV-adásoknak jó, de van olyan internetoldal, aminek ez már túl sok.

A Virgin Media jelezte, hogy az angliai Kentben, egészen pontosan Ashford városában megkezdik az eddigi leggyorsabb otthoni csomagnak számító 200 Mbps-os elérések beüzemelését, egyelőre tesztjelleggel. Mintegy 100 alkalmazott, valamint kívülálló fanatikus juthat hozzá a rekordsebességet nyújtó elérésekhez, amelyek legalább 6 hónapig rendelkezésre állnak majd.

Aki bírja

Vannak olyan weboldalak, amelyek csak 100 Mbit per szekundumos adatközponti kapcsolattal rendelkeznek, vagyis képtelenek olyan sebességgel kiszolgálni, mint amilyenre lehetőséget adna a szolgáltatás. Másik probléma, hogy olyan gép kell, amelynek a hálózati kártyája képes a gigabites adatátvitelre, arról nem is beszélve, hogy a vezeték nélküli hálózatok szintén nem bírják ezt a tempót.

A cég – amely saját magát az egyetlen következő generációs internetszolgáltatóként jellemzi a szigetországban – tavaly decemberben kezdte meg az 50 Mbps-os elérések bevezetését, amely a nyár végére válik elérhetővé a teljes hálózaton. A következő lépés a jelek szerint a 200 megabites otthoni kapcsolat lenne, amelynek feltöltési iramáról azonban még nem született végleges döntés. A szolgáltató ezzel kapcsolatban egyelőre annyit árult el, hogy több eltérő változatot is kipróbálnak, amelyekkel egy széles skálán haladnak majd végig, hogy megtalálják az optimális upstream sebességet.

A Virgin szerint a fenti programmal a világ leggyorsabb hálózatát alakítják ki, amelyben a legfőbb partner szerepét a Cisco tölti majd be – utóbbi nyilván az otthoni felhasználásra szánt Linksys-család tagjai révén érdekelt a fejlesztésekben. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy az otthoni felhasználók miként hasznosítják a nagyobb letöltési sebességet a HDTV-szolgáltatások, valamint a különböző biztonsági platformok esetében.

Még nem alakították ki az új elérések széles körű bevezetésének menetrendjét, hiszen erre nincs igazán vásárlói igény – a tesztelésben résztvevő fanatikusokat a cég elmondása szerint csúcsteljesítményű PC-ik, valamint elhivatottságuknál fogva választották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik