Élet-Stílus

Hoki: vébét rendezhetünk 2014-ben

A szakemberek fehérorosz-magyar párharcot várnak a 2014-es jégkorong-világbajnokság rendezési jogáért folyó versenyben, a nemzetközi szövetség pénteken Bernben dönt a helyszínről. Akárcsak a jégen, most sem a magyarok az esélyesek.

A két ország mellett az ukránok és a lettek is kandidálnak. A magyarok eddig háromszor sikertelenül pályáztak, de most minden eddiginél nagyobb az esély. Egyrészt a válogatott – még ha győzelem nélkül ki is esett – 70 év után ismét megmutathatta magát az élvonalban, másrészt a 2014-es riválisok nem „nagy hokinemzetek”, harmadrészt a magyar szurkolósereg (leszámítva a szlovákok ellen balhézókat) nagy tömegben, példás viselkedéssel és lelkesedéssel kápráztatta el a svájci rendezőket.

„A kulturáltan szórakozó és drukkoló magyar tábor volt a vb-pályázatunk legjobb reklámja – jegyezte meg Kovács Zoltán főtitkár. – Ugyanakkor kicsit tartok attól, hogy a mostani vb példája miatt az úgynevezett kis országok, amelyek évről évre azért küzdenek, hogy a legjobb 16 között maradjanak, nem támogatják a magyar pályázatot. Semmi garancia nincs arra, hogy 2014-ben alanyi jogon vb-résztvevők lennénk, így aztán 2013-ban lehet, hogy három kieső lenne. Ez nem igazán tetszik a kicsiknek.”

Hoki: vébét rendezhetünk 2014-ben 1

Studniczky Ferenc elnök kabalából nem akart esélylatolgatásba kezdeni. „Mi mindent megtettünk, a csapat a vereségek ellenére helytállt, szoros meccseket vívott, a drukkerek pedig mindenkit lenyűgöztek” – mondta a szövetség első embere.

A svájci seregszemlén a németek csak azért nem estek ki a divízió I-be, mert már évekkel ezelőtt megkapták a 2010-es torna rendezési jogát, így aztán nem a két utolsó, hanem a sereghajtó magyarok mellett a 14. helyezett osztrákok „pottyantak ki”.

A fehéroroszok keményen lobbiznak, és hamarosan átadják a minszki, több mint tízezer néző befogadására alkalmas arénát. Ugyanakkor Magyarországon csak akkor készül el 2013-ra a székesfehérvári új csarnok, ha pénteken kedvező döntés születik.

A magyar pályázati anyag szerint Budapest és Székesfehérvár lenne a házigazda. A fővárosban a 12 500 férőhelyes Papp László Budapest Sportarénában, Székesfehérváron pedig a 7500 fős új Alba Arénában játszanák a mérkőzéseket. Tartalékhelyszín a debreceni Főnix Aréna, amely szintén 7500 néző befogadására bővíthető. Az üzleti terv alapján a kiadások közel 9,5 millió, a bevételek 12 millió euróra rúgnak, így állami támogatás nélkül is nyereséges lenne a rendezvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik