Élet-Stílus

Az orosz GAZ is érdeklődik az Opel iránt

A német források azonban nem értik, honnan lenne a GAZ-nak pénze az Opel-rész megvásárlására. A csoport jelenleg maga is rendkívül nehéz helyzetben van, adósságai meghaladják a 40 milliárd rubelt.

Az orosz GAZ autógyár is érdeklődik a német Opel meghatározó többségi része iránt, közösen az fő hitelezőjével, az orosz állami Szerbankkal és a kanadai székhelyű Magna autóalkatrész-beszállítóval – jelentette kedden a Kommerszant című orosz lap német forrásokra hivatkozva. A részvénycsomag ára mintegy ötmilliárd euró körül van. A Kommerszant német lapokat idézve azt írta, hogy az Opel 50,1 százalékát a GAZ, a Szerbank és a Magna úgy osztaná meg egymás között, hogy az utóbbi tulajdonába 19,1 százalék kerülne.

Szakértők a lapnak azt mondták, hogy az Opel-rész megvétele nem kerülne túl sokba a konzorciumnak, de mintegy ötmilliárd eurót emésztenének fel a különféle szociális kifizetések és az adósságok átütemezésének költségei. Német illetékesek szerint az Opel – közelebbről nem részletezett – problémáinak megoldásához mintegy 5-7 milliárd euróra lenne szükség, továbbá mintegy 500 millió eurót kell a feltőkésítésbe fektetni.

Egy – a lapnak nyilatkozó – orosz bankár szerint az Opel-rész megvásárlása elvileg érdekes lehet. A GAZ ugyanis az utóbbi időben sikertelen volt főleg a személyautók terén, de ennek főleg azért, mert a már kifutott modellek összeszerelését igyekezett Oroszországba hozni. Az Opel esetében viszont több kategóriában is új kocsikhoz jutna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik