Élet-Stílus

Svájci napló: világbajnok szurkolók

admin
admin

2009. 04. 25. 13:13

Svájc tényleg a tehenek országa, lilán (tudják, a híres „csokoládéson”) kívül minden félét és fajtát látni az alpesi legelőkön, nem véletlen, hogy a svájci – a berni és zürich-kloteni jégarénákban zajló – jégkorong-világbajnokság Cooly fantázianévvel egy páratlanujjú patást választott kabalafigurájának. Azt persze nem tudjuk, hogy – egyszerűen fogalmazva – tőggyel lehet-e hokizni, gyanítjuk nem, ám a szőrös-embermagas tehénke arra tökéletesen alkalmas, hogy a szurkolók fotóztassák magukat vele. Ennek megfelelően csattognak is sűrűn a fényképgépek, az internacionalizmus szellemében felvételenként váltogatva az objektív előtti alanyok nemzetiségét.

A svájciak precíz szervezők, legalábbis óramű pontossággal, hajtották végre a rendezvényi cselekményeket, más kérdés, hogy azok tartalmilag nem egyszer kifogásolhatóak voltak. Például szinte üresen kongtak-kongnak a – magyar csoportmeccseknek is otthont adó – zürich-kloteni aréna körüli parkolók, merthogy a biztonsági személyzet meg a rendőrök – mosolyogva bár, de – elhessegettek onnan minden földi halandót. Mert az VIP. Azt nem tudjuk, hogy mióta számít annak az ott ácsorgó török mogyorószállító kamion, de hát ők tudják.

Barátkozó szurkolók (MTI)

Egyébként meg a svájciak feszültek, izomból nyomják a dudát, jobban, mint a mediterrán népek. Amikor ötfős magyarországi (esztergomi–nyergesújfalui) drukker-kommandónk Kloten utcáin kissé hezitálva kanyarodott, a zebráknál megmutatkozó szívélyességüket – sejtéseink szerint azért oly’ előzékenyek az átkelőknél a gyalogosokkal, mert a szabálytalankodókat a helyszínen főbe lövik, de minimum, hogy bevonják a jogosítványát – nem mutatták.

Ezt a feszültséget azért sem értjük, mert itt – megnyugtató módon – elég jelentős az egy négyzetcentiméterre eső Porschék száma (amik többnyire zsír újak, nem ám a nálunk jellemző házilag barkácsolt 944-esek alkotják az itteni flottát), Tell Vilmos óta nem viseltek egyetlen „rendes” háborút sem, és valahogy nehéz elképzelnünk, hogy a mostani válság ráment az idegeikre.

Az biztos, hogy minket, magyarokat megjegyeznek egy életre. A kloteni hétezer fő befogadására alkalmas jégcsarnokot ellepték a szittya véreink, a Kanada–Belorusszia, majd a Magyarország–Szlovákia meccsen a háromnegyedig telt lelátókon lehettünk olyan háromezren – legalább háromszor annyian, mint a szlovákok.

Már a délutáni nyitómérkőzésen zengtek a falak a magyarok buzdításaitól, várakozás közben előtte pedig a serosztó kioszkok az ütemes „sün-sün” kiáltásoktól, ami a német nyelvben járatos helyi hölgyek számára kislányos pirulásra adhatott okot, miszerint „schön-schön”, vagyis: szép-szép. A hangorkán aztán akkor szabadult el, amikor pályára léptek Szuper Leventéék és a szlovákok. A szokásos szurkolói repertoárt lelkes különítményünk a „Soha többé B csoport…” kezdetű rigmussal gazdagította, ami nagy valószínűséggel a világbajnokság egyik kulcsnótája lesz.

A szervezők valószínűleg vagy hiányoztak a történelemórákról, vagy igyekeztek eljátszani az uniós nagyvonalúságot (és örömódás összeborulást), és az állószektorokba – ahová a rendes, avagy az élményre vágyó szurkoló ember telepszik – egymás mellé eresztették a szlovák és a magyar drukkereket. Spontán önszerveződésként aztán a mieink és az ellenfeleink is egy tömbbe verődtek – igaz, amerre a szem ellátott, mindenhol a piros–fehér–zöld kombináció dominált.

Az is biztos, hogy a svájci rendőröknek mindezek után már van fogalmuk arról, hogy mi is az a „B-közép”, és a mérkőzés végén még a rohamrendőrök is megjelentek – akik között életünk legszebb rendőrnőit láthattuk, de általában véve elmondható: az ország jónő-felhozatala átlagon felüli.

Minket elsősorban az zavart, hogy az alpesi kanton-ország drága, bár a csarnokban az ilyen kaliberű rendezvényekhez mérten mérték a sört, zömében öt frankért (kb. ezer forintért). A borsosságra mi sem jellemzőbb, hogy a hokivébé hivatalos ajándéktárgyait (amik között az ilyenkor szokásos számtalan bizbaz kapható, a hűtő-mágnes kivételével) nyolctól százötven frankig adták. Viszont itt is működnek olcsóbb boltok, amiknek a sörkészletére kiheverhetetlen csapást mértek a magyarok – és még csak az első játéknapról beszélünk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.