Élet-Stílus

Az Opeleket viszik a tolvajok

Csökkenő tendenciát mutat az autólopások száma, a márkák "részesedése" az eltulajdonított gépkocsik között közel állandó - derül ki az egyik flottaüzemeltető adatbázisából.

A LeasePlan Hungária autóflotta-üzemeltető a saját adatbázisában végzett kutatása szerint elsősorban nem a nagy és drága autókat lopják, hanem éppen ellenkezőleg: az átlagos, középkategóriás modellek a leginkább veszélyeztetettek.

A közel 10 ezer autóval és négyszáz ügyféllel rendelkező vállalat legfrissebb felmérése szerint a 2006-ban tapasztalt 0,66 százalékos, 2007-re 0,5 százalékra csökkent lopási arány 2008-ra tovább javult. Csak az autók mintegy 0,37 százalékát tulajdonították el idegenek.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy a lopott autók összdarabszáma közel felére csökkent, a márkaösszetétel tekintetében szinte változatlan a dobogós sorrend. A márkáknak a LeasePlan teljes autóparkján belüli részesedését is figyelembe véve a Volkswagen áll az élen, ám összes darabszámban az Opel vezeti a lopási statisztikát. A német típusok után a Renault a legkedveltebb a tolvajok körében.

Érdekes, hogy bár a Ford az egyik legkelendőbb céges autó, nincs a leglopottabb autómárkák élmezőnyében. A flottaüzemeltető szerint azért a fenti típusok a “legkeresettebbek”, mert az átlagos és tömegek által használt típusok nem keltenek nagy feltűnést, és mivel jelentős részük úgyis alkatrészként végzi, felvásárlópiac mindig akad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik