Élet-Stílus

Kisteleki megreformálná a Soproni Ligát

Az NB I-es és NB II-es klubok képviselőiből álló ad hoc bizottságok várhatóan már a jövő héten foglalkoznak azzal az előterjesztéssel, amelyet Kisteleki István elnök ismertetett a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének csütörtöki ülésén, s amelynek egyik lényeges pontja, hogy a 2010/11-es kiírástól a mostani 16-ról 12 csapatosra csökkenhet az élvonal mezőnye.

A grémium két héttel ezelőtti ülésén bízta meg Kistelekit, hogy a legközelebbi alkalommal ismertesse javaslatait. A magyar futball eredményessége, üzleti alapokra helyezése érdekében kidolgozott tervezet – ahogy az MLSZ honlapja fogalmaz – máris elnyerte az irányítók tetszését.

Az elnök javaslata szerint a 2010/11-es bajnokságban az első osztály létszáma 12 csapat lenne, ezek egyenként összesen 44 mérkőzést játszanának. Egy kieső lenne és egy gárda kényszerülne osztályozóra. Az NB II-re vonatkozó adatok: 20 csapat, egyenként összesen 38 mérkőzés, egy feljutó, egy osztályozós, négy kieső. A következő – 2009/10-es – élvonalbeli bajnokság végén négy kieső lenne, a 11. és 12. helyezett pedig osztályozót játszana a két másodosztályú csoportgyőztessel.

Kisteleki szerint a változtatásokkal megvalósítható a szakmai előrelépés, a közönség jobb kiszolgálása, a biztonságosabb gazdasági tervezés, emellett többek között növekedhetne a bevétel. Az elnök a módosítás feltételei között említette azt, hogy 2010 őszétől kötelező lenne a pályafűtés bevezetése, ehhez a Magyar Fejlesztési Banknál kedvezményes hitellehetőséget biztosítanának (30-40 millió forint/pálya/csapat), s gondoskodni kellene a visszafizetési garanciákról is.

Kisteleki a célok között első helyen említette az átlag nézőszám növelését, ez reményei szerint három éven belül elérné az 5000 fő/mérkőzést, 2012-re pedig a 6-8000 fő/mérkőzést (összehasonlításképpen: a 2007/08-as idényben 2542 volt az átlag). Szerinte kívánatos lenne a nézők megfelelő kontrollja, szurkolói kártyák kibocsátása, klubok létrehozása.

A változtatások gazdasági hatásaként véleménye szerint jelentősen nő majd a klubok bevétele, a 2012/13-as bajnokságra elérheti akár a 130-150 millió forint/csapat szintet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik