Élet-Stílus

Egy féreg, ami nem tréfál április 1-jén

Nem csak a bolondját járatja velünk április 1-jén a „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg. A hírek szerint holnap frissül, tehát nagy veszélynek vannak kitéve a védtelen PC-k.

Egyáltalán mi lesz holnap? A hírek szerint a féreg legújabb variánsa létre fog hozni 50 ezer új URL-t (internetcímet), amelyen tárolódik majd a legfrissebb Conficker. Természetesen egy ilyen URL-en nem csak a Conficker lehet az egyetlen malware (nem kívánatos program).

Mit tett?

A Conficker hatására a fertőzött számítógépek (15 millió darab), már eddig is
terjesztettek levélszemetet, adathalászatra, e-mailes csalásokra
használták őket, és személyes információkat – például
felhasználóneveket, jelszavakat és társadalombiztosítási számokat –
loptak.

Sándor Zsolt, a Panda Security vírusvédelmi rendszereket gyártó cég ügyvezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet, szó sincs arról, hogy holnap be se merjük kapcsolni a gépünket, ha meg akarjuk úszni.

A vírusgyártók manapság már egyértelműen profitorientáltak, nem erőfitogtatás vezérli őket, hanem a nyereség. Nekik sem érdekük, hogy exponálják magukat egy napon, és túlzott figyelmet kapjanak. Természetesen érdemes figyelni, például ne csináljunk olyat, hogy a vírusirtó frissítése közben, ha valamilyen teendőnk akad a gépen, leállítjuk a frissítést. Ezt általában és így holnap se tegyük. Általános tanács, hogy ne csak a Confickerre készüljünk.

Érdemes egyébként az otthoni felhasználóknak is ismerni olyan oldalakat, amelyek ingyenesen átvizsgálják gépünket. Ilyen a Fertőzött vagy nem (Infected or Not) oldal, amelyen egy 13 milliós vírusadatbázis található. Egy komplex védelemmel ellátott hálózat vagy gép, amelyen van vírusirtó, behatolásmegelőző és tűzfal, kellő biztonságban van.

Különben egyre kevésbé jellemzők már a hatalmas fertőzések, pár éve egy nagy hullám, mint az I love you vírus, még a gépek 25-30 százalékán is átfutott, mára egy ilyen 3-6 százalékát éri el a gépeknek. Ennek többek közt az az oka, hogy a vírusokat is egyre célzottabban egy-egy szegmensre írják. A Conficker azért lett ilyen híres, mert visszaidézte a korábbi nagy fertőzéshullámokat – mondja Sándor Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik