Élet-Stílus

Csődeljárás a Csiki-Begénél, mi lesz az előlegekkel?

A hazai piac egyik legnagyobb autókereskedője került bajba hitelfinanszírozási nehézségei miatt. Csődvédelmet kért magára a Csiki-Bege.

A piacon terjedő pletyka miatt kerestük a cég tulajdonosát Csiki Bege Lajost, aki az FN-nek megerősítette, hogy a cég a héten csődeljárást kezdeményezett. A tulajdonos elmondta, az eljárás keretében megkezdték a tárgyalásokat a Csiki-Bege Autopláza Kft. pénzügyi helyzetének rendezésére.

A hétfői napon terjedő pletykák szerint a cég csődbe jutott és az ügyfelek aggódnak befizetett előlegeik, illetve az autóik miatt. Csiki-Bege Lajos ennek kapcsán igyekezett megnyugtatni mindenkit, nem fordulhat elő, hogy nem kapják meg autóikat azok, akikkel szerződést kötöttek. A tulajdonos kérdésünkre személyes garanciát vállalt: mindenki megkapja az autóját, aki befizette az előleget.

más a csőd, mint a csődeljárás

A csőd fizetésképtelenség, a csődeljárás viszont kísérlet a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalat megmentésére. Ilyenkor az adós a csődegyezség megkötése érdekében fizetési haladékot kezdeményez, illetve csődegyezség megkötésére tesz kísérletet a hitelezőkkel. A jobb hangzású felszámolás általában rosszabb helyzetet takar, mint a csődeljárás: a felszámolást a hitelező indítja, s itt nincs remény a cég továbbélésére.

A cégtulajdonos arra vonatkozóan szűkszavúan reagált, hogy hogyan jutott a cég a nehéz finanszírozási helyzetbe. Annyit elárult, hogy az elmúlt hat évben 2,5 milliárd forintot fizettek ki a finanszírozó pénzintézeteiknek, ezt a jelen helyzetben nem tudják tovább vállalni. A hivatalos bejelentés az előírásoknak megfelelően megjelenik a Cégközlönyben.
A piaci fejlemények azt mutatják, nehéz éve lesz a kereskedőknek. A vevőknek azonban nem feltétlen kell pánikba esniük, akkor sem, ha befizették már az előleget. A megkötött szerződések ugyanis a márkaimportőrökhöz is befutnak, így a gyakorlatban általában ők kiszolgálják az ügyfeleket, a már befizetett előleg beszámításával – mondta az FN-nek egy iparági szereplő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik