Élet-Stílus

Lemondatták a GM vezérét

Távozott a General Motors éléről Rick Wagoner. A céget 2000 óta irányító vezető nem önszántából lépett le, kormányzati oldalról sürgették lemondását.

Barack Obama vasárnap közölte, hogy az Opelt is birtokló GM nem tett eleget a vállalásainak azután, hogy decemberben 13,4 milliárd dolláros állami segítséget kapott.

A cég nemrég újabb hitelért folyamodott, további 16,6 milliárd dollárt szeretett volna, de az USA jelenlegi vezetése egyelőre ezt nem támogatja. Kiszivárgott hírek szerint az Obama által felállított bizottság nyilvánvalóvá tette, hogy az állam maximum további 60 napig hajlandó segíteni a céget. Ez alatt pedig egy új vezetéssel megvalósítható tervet kell készíteniük arra, hogy alakítják át a vállalatot, hogy az továbbra is működőképes legyen. Wagoner ezek után beadta lemondását.

A csőd szélén egyensúlyozó vállalat irányítását Fritz Henderson, a cég második embere veszi át, ugyanakkor az igazgatótanácsban is új személyek jelennek meg.

Hasonló helyzetben van a Chrysler is, amely a korábbi 4 milliárd mellé ezúttal további 5 milliárdot szeretett volna. Ennek a cégnek csak 30 napja van, hogy megállapodjon a hitelezőivel és fedél alá hozza a FIAT-tal tervezett fúziót, s csak ez után kaphat valódi támogatást a kormányzattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik