Élet-Stílus

Torghelle döntött Tiranában

A magyar válogatott Torghelle Sándor góljával 1-0-ra nyert Tiranában Albánia ellen, és ezzel továbbra is versenyben van a világbajnoki szereplésért - ráadásul sorban az ötödik találkozóján sem kapott gólt az albán együttestől.

Az albánok nagy elánnal kezdtek, igyekeztek letámadni a csoport második helyén álló magyarokat, egy-két veszélyes beívelésen kívül azonban nagyobb gondot nem okoztak.

Az első 10-12 perc után kiegyenlítetté vált a találkozó, nagy volt az iram, semleges szemmel nyilván élvezhető volt a hullámzó játék, miután itt is, ott is akadtak helyzetek. Mondjuk, mi unalmas magyar fölénynek jobban ürültünk volna…

Ezzel szemben egy bizonyos Hamdi Salihi gólveszélyeségével ismerkedhettünk, szerencsére azonban a csatár közeli fejese, és távoli lapos lövése sem találta el a kaput. Mint ahogy nem sokkal később Besart Berisháé 18 méteres próbálkozása sem.

A Gera Zoltán nélkül kezdő magyar csapatban leginkább Hajnal Tamásban buzgott a vállalkozó kedv, a dortmundi légiósnak két veszélyes lövése is akadt, de Torghelle Sándor is többször „kellemetlenkedett” kapu előtt, mígnem a 38. percben megszerezte a vezetést.

Huszti Szabolcs jobboldali beadása után Kristi Vangjeli nagyot hibázott, éppen a magyar csapat gólzsákja elé „ügyetlenkedte” a labdát, aki hat méterről a kapu közepébe bombázott.

GALÉRIA

GALÉRIA

A szünet előtt Vaskó Tamás majdnem visszaadta a kölcsönt, de Babos Gábos bátor kivetődéssel tisztázott. A Juhász Roland nélküli védelemnek – e csapatrész helytállása miatt kellett előzetesen aggódni egy kicsit – akadtak hibái, megingásai, de dicséretére szóljon, hogy „nullán” tartotta az albánokat.

Egy elpuskázott Torghelle-ziccerrel kezdődött a második félidő, majd pillanatokkal később Salihi fejesénél Babos védett óriásit átellenben, kisvártatva pedig Berisha okozott riadalmat, de a csatárnak – szerencsére… – túlságosan magas volt a labda.

A hazaiak harci kedve mintegy tíz percnyi fölényt követően némileg alábbhagyott, a folytatásban a magyar csapat egyre többször jutott el az albánok kapujáig, akadt helyzet is, és Torghelle buktatásáért büntetőt kellett volna ítélnie a bírónak.

Miután nem sikerült egy újabb góllal eldönteni a meccset, a lefújásaig nem nyugodhattunk meg, ráadásul a hazaiaknak akadtak felvillanásai, a 73. percben Babosnak kétszer is bravúrral kellett védenie. Előbb Elis Bakaj bombáját, majd Salihi bólintását hatástalanította kapus, és Berisha fejesét is fogta.

Az albánok hiába igyekeztek, nem tudtak egyenlíteni – így sorban az ötödik mérkőzésen képtelenek voltak gólt rúgni a magyar csapatnak, amely tiranai győzelmével javította a továbbjutási esélyeit. Erwin Koeman együttese szerdán a dánoktól 3-0-ás vereséget szenvedett Máltának ad randevút.

Vb-selejtező, 1. csoport:
Albánia-Magyarország 0-1 (0-1)
Tirana, 19 ezer néző, v.: Kuipers (holland)
Gól: Torghelle (38.)
Sárga lap: Cana (13.), Duro (67.), Dallku (75.), illetve Vanczák (37.), Dárdai (69.), Halmosi (79.)
Albánia: Hidi – Dallku, Curri, Vangjeli, Cana – Lala, Skela, Duro, Lika (Bakaj, 70.) – Salihi, Berisha
Magyarország: Babos – Szélesi, Vaskó, Vanczáks, Bodor – Dárdai – Hajnal (Vadócz, 79.), Halmosi (Gera, 92.), Huszti – Rudolf, Torghelle (Priskin, 86.)

Portugália-Svédország 0-0
Málta-Dánia 0-3

Az állás:
1. Dánia 4 3 1 – 9- 2 10 pont
2. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 5- 2 10
3. Portugália 5 1 3 1 6- 3 6
4. Svédország 4 1 3 – 2- 1 6
5. Albánia 6 1 3 2 3- 3 6
6. Málta 6 – 1 5 0-14 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik