Élet-Stílus

Rosberg-parádé az Albert Parkban

Az első és a második szabadedzést is megnyerő német Nico Rosberg volt a legjobb pénteken a melbourne-i Albert Parkban. Összesítésben a McLaren, Ferrari, Renault, BMW négyes mindössze egy pilótája került be a legjobb nyolc közé.

Nico Rosberg remekelt az Albert Parkban, a 2008 idénynyitóján dobogós helyezést elérő német szereti a pályát, s a jelek szerint jó autóban pazar teljesítményre képes – ideje több mint hat tizeddel volt jobb, mint a brit Lewis Hamilton tavalyi pole-pozíciót érő köre.

A futam előtt óvással is „támadott” Williams-Brawn-Toyota hármas pilótái egyébként taroltak, a hatos közé egyedül a Red Bull (az egyik feljelentő) pilótája, az ausztrál Mark Webber tudta beverekedni magát, végül negyedik lett.

A szerelők betolják a pénteki napot uraló autót (MTI/AP)

A szerelők betolják a pénteki napot uraló autót (MTI/AP)

Webber csapattársa, Sebastian Vettel a nyolcadik legjobb időt autózta, az első körözésen hidraulikai problémák miatt csak négy kört teljesítő német viszont a gyakorlás második harmadánál a Whiteford-kanyarban kicsúszott, s úgy odaütötte autóját, hogy nem folytathatta a gyakorlást.

A négy istálló mögött sem jutott hely a favoritoknak, mivel a középmezőnyt a Force India vezeti, Adrian Suttil ugyanis beférkőzött a magát az első tízbe az esélyesek közül egyedüliként beverekedő Felipe Massa elé.

Az első szabadedzésen elfogadhatóan teljesítő Ferrari nem villogott a második gyakorláson, Kimi Räikkönen sokáig sereghajtóként „jeleskedett”, ám alighanem tele tankkal is kipróbálta autóját – s az viszont már önmagáért beszél, hogy így is megcsípte a 11. helyet (a finn a két edzés összesített eredménye alapján a nyolcadik, s ezzel a legjobb a tavalyi dobogósok közül).

Az olaszok ellen szól, hogy mindkét autójuk sasszézik, Massa egy alkalommal épp csak megfogta a sajátját, míg a 2007-es világbajnok ki is sodródott az övével.

Kovalainennek és Hamiltonnak sem ment (MTI/EPA)

Kovalainennek és Hamiltonnak sem ment pénteken (MTI/EPA)

A BMW és a McLaren csillagai végigpanaszkodták az edzést, a vb-címvédő Hamilton közölte szerelőivel, hogy autója rendre kifarol a kanyarokban, míg a lengyel Robert Kubica szerint a BMW-Sauber egész egyszerűen irányíthatatlan.
„Az autó olyan, mintha nem is az enyém lenne. Nem én kormányozom, a saját akarata szerint sodródik ide vagy oda.”

A két istálló ennek megfelelően a mezőny utolsó negyedében végzett, a beállításokkal szintén elégedetlen Nick Heidfeld „lóg ki a sorból”, de ő is csak a 14. pozíciójával.

A tavalyi élmenőkkel ellentétben a veterán Rubens Barrichello jókorát villantott, a mindvégig dobogós brazil utolsó körével lett a második – egyedül ő tudta megközelíteni a pénteken kimagasló Rosberget.

Forma-1-es Ausztrál Nagydíj, Albert Park – Melbourne

a 2. szabadedzés végeredménye

1. Nico Rosberg (német, Williams) 1:26.053
2. Rubens Barrichello (brazil, Brawn) +0.104
3. Jarno Trulli (olasz, Toyota) +0.297
4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +0.317
5. Jenson Button (brit, Brawn) +0.321
6. Timo Glock (német, Toyota) +0.390
7. Kazuki Nakadzsima (japán, Williams) +0.507
8. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +0.687
9. Adrian Sutil (német, Force India) +0.987
10. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +1.011
11. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +1.151
12. Fernando Alonso (spanyol, Renault) +1.179
13. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) +1.229
14. Nick Heidfeld (német, BMW) +1.264
15. Robert Kubica (lengyel, BMW) +1.345
16. Sebastien Bourdais (francia, Toro Rosso) +1.426
17. Heikki Kovalainen (finn, McLaren) +1.749
18. Lewis Hamilton (brit, McLaren) +1.760
19. Nelsinho Piquet (brazil, Renault) +1.775
20. Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) +2.023

Ajánlott videó

Olvasói sztorik