Élet-Stílus

Földindulás kezdődhet az Internél

Jose Mourinho az olasz listavezető Inter edzője cáfolta a távozását boncolgató pletykákat, egyben megszellőztette, amennyiben a milánóiak BL-sikerekre vágynak, a keretnek változnia kell.

A jelenleg Lisszabonban tartózkodó, s a Faculdade de Motricidade Humana egyetem díszdoktorává avatott Mourinho a La Gazetta dello Sport című lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy már közölte kívánságait Massimo Moratti elnökkel.

Így többek között azt is, hogy az eddiginél jobban kellene támaszkodni a klub saját nevelésű játékosaira, emellett szűkíteni és fiatalítani kell a jelenlegi 29 fős keretet.

“Ha továbbra is marad négy harmincévesnél idősebb kiegészítő ember, akkor én elmegyek. Ha viszont négy kiváló labdarúgó érkezik, vállalom a kihívást” – fogalmazott a tréner.

„A megújulást mindenek előtt a munkakörülmények javításával kell kezdeni, a Pinetina edzőközpont elég elavult már. A csapat jelenlegi kerete nagysága ellenére sem felel meg, viszont több fiatal játékosra van szükségünk, Balotelli és Santon bizonyították ezt. Ha jövőre négy-öt hozzájuk hasonló ifjúval dolgozhatunk, máris előreléptünk.”

Nem gondolkodik a távozáson (Ansa)

Nem gondolkodik a távozáson (Ansa)

Az egyesület edzőközpontjának felújítása mellett a portugál kitért arra is: a játékosokkal hosszabb távra kell tervezni, s ennek előfeltétele a több évre szóló szerződések megkötése. Amint azt megjegyezte, egy hosszú távlatokban gondolkodó klubnak képesnek kell lennie változtatni szemléletmódján.

Az Interben a külföldi futballisták vannak meghatározó többségben, kevés a saját nevelésű labdarúgó, miközben a bő keretből néhányan – túl pályafutásuk csúcsán – már a harmincas éveiket tapossák. Mourinho többüktől is megválna.

A „perememberek” közül a 33 éves Crespo, a 34 éves Crúz, de Vieira (32) és Figo (36) sem érezheti magát biztonságban, ugyanakkor a fiatalabbak is távozhatnak: a berobbanó Santon által a cserepadra szorított 27 éves Maxwell ügynöke szerint szinte biztos, hogy a brazil nyártól új munkaadó után néz.

Mourinho igyekezett cáfolni távozását borítékoló híreket, állítása szerint hosszú távlatokban gondolkodik, s minden vágya, hogy európai erővé fejlessze a fekete-kékeket:

„Lehet, hogy sokan szeretnék, de ez nem fog megtörténni. Én nem az a fajta ember vagyok, aki rövidlejáratú sikerekkel számol. A Chelsea-nél ugyan hamar jött az eredmény, de érzem, hogy az Internél sem lesz ez másképp. Nem lesz könnyű, és mindenkinek fel kell fognia, hogy egy csónakban evezünk. Mindenki arról beszél, hogy Mourinho elhagyja Milánót. Miért nem arról, hogy Mourinho legalább négy-öt évig marad? Nem a saját sikereimért dolgozom csupán, hanem az Inter jövőjéért is. De nem lesz szükségem 29 játékosra, többüktől el kell köszönnünk.”

Az Olaszországban listavezető, bajnoki címvédő Inter 1965 óta nem nyerte meg az első számú európai kupasorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik