Élet-Stílus

Életüket adták a sportért – FN-összeállítás

Ismét gyászol a magyar sport: ifjabb Ocskay Gábor 34 évesen hunyt el szerda hajnalban, halálát feltehetőleg szívinfarktus okozta. Az összeállításunkban sorra vesszük, hogy az elmúlt években mely magyar élsportolók távoztak idő előtt.

Ifjabb Ocskay Gábor (1975-2009) 187-szeres válogatott, kilencszeres magyar bajnok jégkorongozó Budapesten élő mennyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta.

Sajnos nem ő az első magyar sportoló, aki felfoghatatlanul fiatalon hunyt el tragikus hirtelenséggel. A négyszeres válogatott Zavadszky Gáborra (1974-2006) az Apollon Limasszol orvosa talált rá holtan a lakásában három esztendeje.
A 32 éves játékos néhány nappal korábban szalagszakadást szenvedett, és kétszer is orvosnál járt panaszai miatt. Családja, illetve annak ügyvédje szerint a ciprusi orvosok hibáztak.

Az élvonalban 19 mérkőzésen egy gólt szerzett Bánka Kristóf (1982-2006) 24 évesen, otthonában hunyt el 2006. február 5-én. A játékos ebéd után elaludt, és a barátnője arra lett figyelmes, hogy furcsán, zihálva veszi a levegőt. Az életéért hiába küzdöttek a mentősök. Halálát szívinfarktus okozta.

A Kecskemét kosarasa, Bogdán Balázs (1980-2003) 23 évesen edzés után otthonában hunyt el. A csapata gyakorlása után hazatért, lefeküdt, és feltehetően álmában érte a halál. A barátnője talált rá. Tragédiáját szívelégtelenség okozta.

Az esetek többségében egyébként a pályán, terhelés közben történt a tragédia. Zsiborás Gábor (1957-1993), a Ferencváros és az MTK klasszis kapusa az Eb-selejtezőre készülő válogatott edzésén, az Üllői úti stadionban összeesett, majd kómába került. A kómából már nem tért magához, s egy héttel később, 1993. szeptember 7-én a kórházban meghalt.

Fehér Miklós 2004. január 25-én hunyt el (MTI)

Fehér Miklós 2004. január 25-én hunyt el (MTI)

Dárdai Balázs (1979-2002), a Herthában légióskodó Dárdai Pál öccse 23 évesen, mérkőzés közben, édesapja, egyben edzője karjaiban hunyt el. A Barcs csapatát erősítő játékos egy ütközés után mozdulatlanul fekve maradt. Megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült. A halálának oka ismeretlen.

Fehér Miklós (1979-2004), a Benfica magyar válogatott támadója csereként állt be utolsó mérkőzésén, egy portugál bajnokin. A hosszabbítás perceiben nem hagyott elvégezni egy bedobást, amiért sárga lapot kapott, de ezen csak mosolygott, ám pillanatokkal később összeesett. A guimaresi stadion személyzete és a helyi kórház orvosai sem tudták megmenteni. Szívelégtelenség okozta a 24 évet élt futballista halálát.

Szabó István (1978-2004) csapata edzésén összeesett és a pályán halt meg Szabó István, az NB III-ban szereplő Uraiújfalu 26 éves játékosa. Két és fél órán keresztül küzdöttek életéért. Edzője és társai rögtön a segítségére siettek, szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel próbálták meg újraéleszteni. A mentősök többször defibrillálták, de nem tudták megmenteni.


Kolonics György 36 évet élt (MTI)

Kolonics György 36 évet élt (MTI)

A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György (1972-2008) a pekingi ötkarikás játékokra készült, amikor edzés közben rosszul lett. Társa, Kozmann György és trénere, Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkezett mentők sem. A kenus halálát hirtelen szívleállás okozta.

Tragédia az utcán

Nagy Norbert és Fodor Imre labdarúgók, illetve Kulcsár Anita olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, Kozma István kétszeres olimpiai bajnok birkózó, és Horváth Judit válogatott kosárlabdázó közlekedési balesetben hunyt el.

Simon Tibort, a Ferencváros egykori labdarúgóját, a Sopron vezetőedzőjét pedig az utcán olyannyira összeverték, hogy néhány nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe. Marian Cozmát, a Veszprém román kézilabdázóját egy szórakozóhely előtt késelték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik