Élet-Stílus

Megint megy az űrbe Simonyi

Indítóállásba helyezték kedden a kazahsztáni Bajkonurban azt a hordozórakétát és űrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repíti Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletembert.

A hamarosan kétszeres űrturista a tervek szerint csütörtökön indul útnak Gennagyij Padalka orosz űrhajós, a küldetés parancsnoka és Michael Barratt (USA) fedélzeti mérnök társaságában a Szojuz TMA-14 űrhajó fedélzetén. Az orosz gyártmányú hordozórakétát és űrhajót vonaton szállították a fagyos közép-ázsiai síkságokon át Bajkonurba. A hagyományoknak megfelelően a legénység nem vesz részt az ünnepségen, amelyet a kilövőállásba helyezés alkalmából rendeznek.

A Szojuz TMA-14-es orosz űrhajót és hordozórakétáját őrzik orosz rendőrök (fotó: MTI/EPA)

A Szojuz TMA-14-es orosz űrhajót és hordozórakétáját őrzik orosz rendőrök (fotó: MTI/EPA)

Charles Simonyi 2007. április 7-én utazott először az ISS-re. Szűk két év után most 13 napot tölt majd az űrállomáson, és folytatja azokat a kísérleteket, amelyeket első útja során elkezdett. Így például méri majd a testét érő kozmikus sugárterhelést. A méréseket 2007-ben a Pille elnevezésű magyar gyártmányú műszerrel végezte.

Simonyi – a második magyar asztronauta – az ötödik és egyben a hetedik. Ő tehát az első, aki másodszor is belevág a kalandba, és lehet, hogy az utolsó nem professzionális űrhajós is ő lesz, mert az ISS-en egyszerre dolgozó űrhajósok számának növelése miatt várhatóan leáll a turistaprogram, legalábbis egy időre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik