Élet-Stílus

Gera parádés gólt lőtt a Manchesternek

Gera Zoltán csapata, a Fulham hazai környezetben 2-0-ra legyőzte a címvédő Manchester United együttesét az angol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában.

Kisebb krízisbe került a bajnoki címvédő Manchester United. Az Inter elleni BL-továbbjutás eufóriája után és a liverpooli 1-4-es kijózanodást követően a listavezető a Fulham vendégeként maradt alul, ott, ahol utoljára 45 éve vesztett mérkőzést. A manchesteriek 2005 óta nem kaptak ki zsinórban két egymást követő bajnokin.

A United elég enerváltan kezdte a találkozót, amit mi sem igazolt jobban, hogy a 17. percben Scholes kézzel hárította Zamora fejesét. A jogos büntető mellett a vendégek tíz emberre fogyatkoztak, míg Murphy – aki még Liverpool-játékosként három alkalommal is győztes gólt lőtt a United ellen – magabiztosan értékesítette a tizenegyest.

A vörösmezesek ezt követően sem nyugodtak meg, a végig reklamáló Cristiano Ronaldót például Phil Dowd játékvezető két alkalommal is figyelmeztette, majd a második félidőben egy Murphy elleni csúnya belemenésért sárgát kapott.

Murphy magabiztosan értékesítette a büntetőt (dpa)

Murphy magabiztosan értékesítette a büntetőt (dpa)

A Fulham játékosai inkább a játékkal törődtek, s akár többgólos vezetéssel térhettek volna szünetre – a hazaiak tíz alkalommal lőttek Van der Sar kapujára – a United védelme inkább csak asszisztált.

Andy Johnson, majd Clint Dempsey is ígéretes ziccert rontott, s úgy tűnt, a sok kihagyott helyzet megbosszulhatja magát, a pihenő után ugyanis egy lényegesen motiváltabb és összeszedettebb United futott ki a gyepre.

A sántikáló Berbatovot váltó Rooney harcossága társaira is átragadt, s Fletcher igen közel járt az egyenlítéshez, amikor Ronaldo visszagurított kényszerítője után egyedül maradt a kapussal.

Nyomott a manchesteri csapat, Fletcgher fejese, majd Ronaldo okos passzát követően Pak lövése jelentett veszélyt, ám Schwarzer mindig a helyén volt, még a koreai lövését követő Rooney-ismétlésnél is.

A bajnok rohamainak a nem sokkal korábban beállt Gera vetett véget, a kapunak háttal álló magyar előbb pazar mozdulattal megszelídítette Johnson jobboldali beadását, felpörgette a labdát, majd az ötös sarkáról hanyatt vetődve lőtt Edwin van der Sar kapujába. A magyar játékos látványos találata a londoni klub Premier Leage-történetének 200. gólja volt.

A végén még a teljesen elborult Rooneyt is lezavarta a játékvezető – a frusztrált támadó labdaelrúgásért kapta meg második sárgáját.

Az éllovas újabb vereségét a Tottenham otthonában elbukó Chelsea nem tudta kihasználni, ámde amennyiben a Liverpool legyőzi az Aston Villát, egy pontra megközelíti a címvédőt.

premier league, 30. forduló

Fulham-Manchester United 2-0 (1-0)
London, Craven Cottage, 25 652 néző. Vezette: Dowd
Gól: Murphy (18., 11-esből), Gera (87.)
Kiállítva: Scholes (18.), Rooney (88.)
Fulham: Schwarzer – Paintsil, Hughes, Hangeland, Konchesky – Davies, Murphy (Dacourt, 68.), Etuhu, Dempsey (Gera, 82.) – Johnson, Zamora (Kamara, 77.)
MU: Van der Sar – O’Shea (Tévez, 69.), Evans, R. Ferdinand, Evra – Fletcher, Scholes, Giggs, Pak – Cristiano Ronaldo – Berbatov (Rooney, 46.)

Blackburn-West Ham 1-1 (0-1)
Gól: Andrews (51.), ill. Noble (35.)

Stoke City-Middlesbrough 1-0 (0-0)
Gól: Shawcross (84.)

West Bromwich-Bolton 1-1 (0-0)
Gól: Shittu (öngól, 82.), ill.M. Taylor (67.)

Tottenham-Chelsea 1-0 (0-0)
Gól: Modric (50.)

Newcastle United-Arsenal 1-3 (0-0)
Gól: Martins (58.), ill. Bendtner (57.), Diaby (64.), Nasri (67.)

Az élcsoport:
1. Manchester United 65 pont (29 mérkőzés), 2. Chelsea 61 (49-16, 29), 3. Liverpool 61 (49-21, 29), 4. Arsenal 55 (30), 5. Aston Villa 52 (29), 6. Everton 48 (30)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik