Élet-Stílus

Kubik Annának illett volna Kossuth-díjat adni

Kubik Anna színművésznek ítélték oda idén az alternatív Kossuth-díjat, az elismerést szerda este adják át Budapesten. Az elismerést olyan személy kapja, akinek "illene" megkapnia az állami kitüntetést.

Jankovics Marcell filmrendező, az alapítvány kuratóriumának tagja a díjátadó előtt az MTI-nek elmondta: az alternatív Kossuth-díjat minden évben olyan valakinek ítélik oda, akinek „illene” Kossuth-díjat kapnia. Véleménye szerint Kubik Anna sincs érdemei szerint elismerve, ezért döntött a kuratórium az idén a színművész díjazása mellett. Hozzátette: a kuratórium több jelölt közül választotta Kubik Annát.

A Jászai Mari-díjas, érdemes művész jelenleg a Pesti Magyar Színház társulatának tagja, korábban játszott a Nemzeti Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, vendégként színpadra lépett például Kecskeméten és Sopronban is. Emlékezetes alakításai között szerepel Júlia Shakespeare Rómeó és Júliájából, Melinda a Bánk bánból, Réka az Advent a Hargitán című darabból. Színpadi alakításai mellett Kubik Anna számos televíziós alkotásban is szerepet kapott.

Az alternatív Kossuth-díjat minden évben az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelyet öt, állami Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkot: Makovecz Imre építész, kuratóriumi elnök, Jankovics Marcell filmrendező, Melocco Miklós szobrászművész, Schrammel Imre keramikus és Szőnyi Erzsébet zeneszerző. A kuratórium elnöke tavaly bekövetkezett haláláig Gyurkovics Tibor író volt. Az alapítványt Balogh Gyula vállalkozó, Vaja község egykori polgármestere és Földváry Györgyi hozta létre.

A díj első kitüntetettje 1996-ban Hernádi Gyula író volt, őt 1997-ben Bertha Bulcsu író, újságíró, 1998-ban pedig Mészöly Dezső író követte. Azt követően négy évig nem ítélték oda a díjat, mivel – mint azt Földváry Györgyi az MTI-nek korábban elmondta – úgy érezték, hogy olyan kormány van az ország élén, amely megpróbálja azokat a művészeket értékelni, akik megérdemlik a díjazást.

2003-ban Wass Albert erdélyi magyar író emléke előtt posztumusz elismeréssel tisztelegtek, majd 2004-ben Döbrentei Kornél költőnek, 2005-ben Berecz András mesemondónak, 2006-ban Szalay Károly írónak és Nagy Ervin építésznek, 2007-ben Reviczky Gábor színművésznek tavaly pedig Medveczky Ádám karmesternek ítélték oda a díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik