Élet-Stílus

A focisták többet doppingolnak mint a kerekesek

Jelentős doppinghasználatot mutattak ki francia szakemberek a francia labdarúgásban azoknak a 2008-as vizsgálatoknak a révén, amelyeket a futballisták körében hajszálérből nyert mintákon végeztek el.

Az analízis eredményét szerdán közzétevő Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) megállapította, hogy a focisták egyértelműen doppingoltak, amikor tiltott teljesítménynövelés céljával szedtek öregedésgátló, ennél fogva a fizikai állapotot jelentősen javító hormont, az úgynevezett DHEA-t. Ez mind a vérből, mind a vizeletből nehezen kimutatható, viszont a bőrben és a körömben nyomot hagyó anabolikus szteroid, amely nem csupán a labdarúgásban, de – a vizsgálatok tanúsága szerint – más sportágakban is “népszerű” Franciaországban.

Amint arról az AFLD igazgatója, Pierre Bordry beszámolt, a kapillárisokból nyert minták elemzése azt mutatta, hogy rögbiben, atlétikában és kerékpározásban is előszeretettel nyúltak a versenyzők a DHEA-hoz.

“Kiderült, hogy nem pusztán a kerékpár doppingérzékeny sport, hanem – s ez kissé meglepett – elterjedt ennek a tiltólistás anyagnak a használata a futballvilágban is, amelyet pedig eddig a dopping által kevésbé érintettnek gondoltunk” – nyilatkozta az igazgató.

Az AFLD hajszáleres módszerrel elvégzett teszteredményei szerint a levett minták 16,5 százaléka bizonyult pozitívnak. Ezen belül a francia futballisták produkálták a legtöbb esetet: a mintaadók 21,8 százaléka doppingolt. Az “ezüstérmet” az amatőr kerékpárosok érdemelték ki (17,6 százalék), harmadik lett atlétika (13,22) és negyedik a profi kerékpár (10,8).

Pierre Bordry közlése szerint az újfajta vizsgálatokat folytatják, s azokat kiterjesztik más sportágakra is. Egyszersmind hangsúlyozta, hogy a most “rajtavesztetteket” még nem szankcionálják, és nevüket sem hozzák nyilvánosságra, mivel első alkalommal használták a módszert, s a cél egyelőre nem a lebuktatás volt, hanem annak szondázására szolgált, hogy mennyire fertőzött doppinggal a francia sport.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik