Élet-Stílus

Hatott a szigorítás, elvették Alshammart világcsúcsát

Alshammar 25.44 mp-es eredménnyel ugyan világcsúcsot úszott 50 m pillangón az ausztrál bajnokságon, de utóbb megfosztották a rekordtól, mivel két dresszt viselt, ami pedig a nemzetközi szövetség (FINA) hétvégi döntése alapján tilos.

A 31 éves svéd úszónő, a szám világbajnoka, aki két hónapja edz Sydney-ben, az előfutamban faragott saját, 2007. június 13-án, Barcelonában felállított 25.46-os idején, de utóbb a verseny szervezői kizárták. További javításra egyébként már nem is lett volna lehetősége, külföldiként ugyanis a verseny későbbi szakaszában nem szerepelhetett.

A FINA a szombaton zárult dubaji ülésén határozott arról, hogy egyszerre csak egy dresszt szabad felvenni. Az ausztrálok saját hatáskörben már a tavaly nyári, pekingi olimpia után érvénybe léptették a több mez használatát tiltó rendelkezést. Ezzel együtt komoly főfájást okozott nekik Alshammar, amit az is mutat, hogy mielőtt a svédek kiválóságát diszkvalifikálták volna, öt órán át tanácskoztak az esetről. Alshammar fellebbezett a döntés ellen.

Érthetetlen hiba - azt hitte nem veszik észre? (MTI/EPA)

Érthetetlen hiba – azt hitte, nem veszik észre? (MTI/EPA)

Alan Thompson, az ausztrál úszók vezetőedzője egyetértett az európai versenyző kizárásával. „Nyilvánvaló, hogy a szabályok bármilyen megsértése csalás, márpedig ő két úszómezt viselt, amit a videofelvétel is egyértelműen bizonyít.”

A hazaiak háromszoros olimpiai bajnok úszója, Stephanie Rice arról beszélt, nem hitte volna, hogy egy úszó ekkora hibát követhet el. „Meglepett, hogy valaki a FINA döntése után két dresszt is magára húz, és úgy versenyez” – mondta.

érvényes csúcs 400 gyorson

Joanne Jackson 4:00.66 perces eredménnyel világcsúcsot ért el 400 méteres női gyorsúszásban a sheffieldi brit bajnokságon, amely a hazaiak számára egyúttal selejtező is a nyári, római világbajnokságra. A korábbi rekord Federica Pellegrini nevéhez fűződött, az olasz versenyző tavaly március 24-én, az eindhoveni Európa-bajnokság döntőjében 4:01.53-mal csapott a célba.

A múlt esztendőben ezen a távon ötkarikás bronzérmes Jackson mögött másodikként záró Rebecca Adlington, a szám – és a 800 méter – pekingi olimpiai bajnoka, ugyancsak a régi legjobbon belüli idővel, 4:00.89-cel zárt.

A 22 éves Jackson okkal volt büszke magára a sikert követően: “Sosem értem el még brit rekordot 400 m gyorson, ez az első, ami egyúttal világcsúcs is, ez azért nem rossz” – kommentált a friss bajnoknő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik