Élet-Stílus

Kitüntették Cozma édesapját

A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át Petre Cozmának, a február 8-án Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdázó édesapjának szombaton Bukarestben Gyenesei István önkormányzati miniszter.

“Elment egy bálvány és született egy hős” – hangsúlyozta a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségén megrendezett kitüntetési ünnepségen a sportért is felelős önkormányzati miniszter. Utalva arra, hogy a kitüntetett a Magyar Köztársaság címerét viselte egy kitűzőn, kijelentette: ennek szimbolikus jelentősége is van, hiszen Petre Cozma életének és szívének egy darabja ott van Veszprémben.

A miniszter hozzátette: a tragédia következtében Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit. A miniszter megköszönte Petre Cozmának és családjának, hogy megértéssel fogadták azt, amin már nem lehet változtatni, és előre tekintettek, másokat is erre buzdítva.

Gyenesei és Peter Cozma a bukaresti követségen (MTI)

Gyenesei és Peter Cozma a bukaresti követségen (MTI)

A miniszter emellett méltatta az elhunyt kézilabdázót, aki – mint mondta – köztiszteletben álló és nagyon szeretett sportember volt Magyarországon és Romániában egyaránt. Rámutatott: a tragikus körülmények között elhunyt sportoló büszkesége volt az MKB Veszprémnek és a román kézilabda-válogatottnak egyaránt.

A gyásztól még mindig szemmel láthatóan megviselt Petre Cozma megköszönte mindazt, amit a fia emlékéért tettek és tenni fognak. Kijelentette: mindig is tisztelni fogja a magyarokat, holnap pedig még néhány román szív is dobogni fog a magyar szívekkel együtt március 15-e alkalmából.

Petre Cozma kitüntetésén részt vettek Marian Cozma egykori romániai csapatának, a Dinamo Bucurestinek a vezetői, valamint a román kézilabda-szövetség elöljárói. A Dinamo részéről az ünnepségen jelezték, hogy az MKB Veszprémmel együtt közös tornákat rendeznek majd az egykori beállós emlékére, és Bukarestben egy hamarosan megépülő sportcsarnoknál mellszobrot is állítanak az emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik