Élet-Stílus

Óriáscápát fogtak Görögországban

A két tonnás, a 8 méteres óriáshal az Athéntól délre fekvő Vuliagmeni üdülőhely közelében akadt egy görög halász hálójába. A védett állat húsát árverésen értékesítették.

A görög sajtó jelentése szerint a Krétai-tengeren halászó Pavlosz Turuguzisz egymaga nem tudott mit kezdeni a hálójában vergődő monstrummal, amely két méterrel hosszabb volt az ő hat méteres vitorlás bárkájánál. A cápát egy másik halász segítségével vontatták ki a partra, ahonnan daruskocsival szállították el az egyik pireuszi halpiacra, ahol az állat húsát árverezésen értékesítették – írja a National Geographic Online.

Táplálkozás közben (wikipedia.hu)

Táplálkozás közben (wikipedia.hu)

Az óriáscápa a cetcápa után a második legnagyobb jelenleg élő halfaj, átlagosan 9-11 méter hosszú, testtömege 3500-4000 kilogramm. Magányosan vagy kisebb csapatokban él, lassan mozog, és gyakran bukkan fel a víz felszínén. Tápláléka kizárólag planktonból áll: a cápa nyitott szájjal úszik a vízben, ilyenkor víz, oxigén és plankton kerül az állat szájába. Ezeket megszűrik a kopoltyúrések, amelyeken fennakad a táplálék. A vizet és a széndioxidot pedig oldalt a kopoltyú fölött újra kipumpálja – áll a wikipedia.hu-n.

Az északi és a déli félteke mérsékelt égövezeteinek minden tengerében előfordul, állományáról nincs pontos adatunk, de a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett, vagy a kipusztulás szélén álló fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Az egyik veszélyt az állat számára, az jelenti, hogy egyre több halász dolgozik azokon a területeken, ahol az óriáscápa táplálékot keres, ezért előfordulhat, hogy maga is a hálóba kerülve végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik