Élet-Stílus

Schmitt szerint tovább nőhet a lemaradásunk

A Nemzeti Sporttanács (NST) a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) támogatásával koncepciót dolgoz ki a magyar sport állami finanszírozási rendszerének átalakítására.

A három szervezet elnöke, Sárközy Tamás, Schmitt Pál és Gémesi György közös felhívást írt alá, amelyben jelzik: „Az Országgyűlés elfogadta a Sportstratégiát, a kormány cselekvési programot készített a legfontosabb feladatok elvégzésére, az elmúlt hónapokban azonban kevés történt a kitűzött célok megvalósítása érdekében”.

A MOB honlapján olvasható csütörtöki beszámoló szerint a közös állásfoglalásban az is szerepel, hogy ha nem történik semmi, a magyar sport minden területén tovább nő a lemaradás.

„Nem javul a nemzet egészségi állapota, nem nő a sportoló fiatalok száma, veszélybe kerülnek az utánpótlás-nevelés eredményei. A pekingi olimpia után pedig az is világossá vált, hogy erőteljesen kell fejlesztenünk a minőségi sport feltételi rendszerét.”

A három szervezet elnöke tisztában van azzal, hogy a jelenlegi világgazdasági recesszió és annak magyar hatásai nem kedveznek ugyan a sport fejlesztésének, de – amint azt leszögezik – nem mondhatnak le arról, hogy a Nemzeti Sportstratégiában megfogalmazottaknak érvényt szerezzenek.

A finanszírozási rendszer átalakításával kapcsolatos elképzelés megvalósításához valamennyi – olimpiai, illetve nem olimpiai – sportág szakszövetségének segítségét, közreműködését kérik. Az első munkaértekezletre hétfőn a Magyar Sport Házában kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik