Élet-Stílus

Lemond a benzinről Svédország

Svédország a klímavédelem érdekében lényegében függetleníteni akarja magát a széntől, gáztól, olajtól, CO2-kibocsátását pedig nullára csökkentené.

A kormány által meghirdetett program értelmében 2020-ra Svédországban az összes megtermelt energia 50 százaléka származik majd megújuló forrásból. Az autóállományt 2030-ra teljesen függetleníteni akarják a kőolajtól vagy a földgáztól, az ország nettó szén-dioxid-kibocsátását pedig 2050-re nullára csökkentik. Ezt úgy akarják elérni, hogy a kibocsátással egyenlő mennyiséget nyerjenek vissza, illetve egyensúlyozzanak ki más országban való klímavédelmi beruházással.

(MTI)

(MTI)

A program értelmében emelik az olyan autók adóját, amelyek gyártása és üzemeltetése közben nagy a szén-dioxid-kibocsátás. A tiszta üzemanyaggal működő gépkocsik adóját viszont mérséklik. Ugyancsak adókedvezményt adnak az olyan beruházásokért, amelyek fejlődő országok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését segítik elő. Az energiahatékonyság javítását célzó intézkedésekre a stockholmi kormány 2010 és 2014 között az eddiginek dupláját, vagyis évi 300 millió koronát (8 milliárd forintot) tervez költeni.

A 27 tagú EU 2020-ra 20 százalékkal akarja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ehhez Svédországra 17 százalékos csökkentés jut, ezzel szemben a stockholmi kormánytervben 40 százalék szerepel. Andreas Carlgren környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy Svédország emeli klímapolitikai ambícióit, és „a svéd gazdaság világelső lehet a közlekedés és a háztartások szén-dioxid-takarékos átalakításában”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik