Élet-Stílus

Véget érhet az úszódresszháború

Döntés születhet az úszók versenydresszeinek szabályozásáról a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) csütörtöktől, Dubajban sorra kerülő háromnapos konferenciáján.

Mustafa Larfaoui, a FINA elnöke nem árult el részleteket a várható intézkedésekkel kapcsolatban, de valószínű, hogy a februári, lausanne-i – 16 sportszergyártó cég küldötteinek részvételével megtartott – értekezleten javasolt módosítások bevezetéséről határoznak majd. A nemzetközi szövetség előírhatja például az úszódresszek maximális vastagságát (1 milliméter), valamint – rendet téve az összevisszaságban – várhatóan csak olyan mezeket engedélyez, amely nem takarja a nyakat, a kart, és a boka felett végződik.

“Mindent meg fogunk tenni, hogy a versenyzők igényeinek is megfelelő döntést hozzunk, remélhetőleg egy lépéssel közelebb jutunk az ügy megoldásához” – nyilatkozta Larfaoui.

Az LZR Racer

Az LZR Racer

A hovatovább kezelhetetlen “ruhaügyi” helyzet rendezése amiatt vált szükségessé, hogy több, mint 100 világrekord született 2008 februárja óta, amikor a Speedo amerikai sportszergyártó cég piacra dobta a NASA-val közösen tesztelt és kifejlesztett, LZR Racer nevezetű szuperdresszét. A szegényebb országok sportolói már akkor kifogásolták, hogy riválisaik jogtalan előnyökhöz jutnak az egyedi tervezésű – ennél fogva jóval drágább – ruházat viselésével.

A “csodamez” megjelenését követően aztán fokozatosan a versenytársak is előálltak saját termékeikkel, minek egyik furcsa következménye lett, hogy egynémely úszó olykor már több típust, adott esetben akár három dresszt is magára húzott, hogy a vízben még áramvonalasabb, még gyorsabb, még eredményesebb legyen.

Az egyre inkább elburjánzó mezcsatának a FINA igyekszik véget vetni, de kérdés, sikerül-e az eltérő érdekek vezérelte felek összebékítése, vagy a sajátos úszóruha-háborúban csak a “fegyverszünetig” jut el Dubajban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik