Élet-Stílus

Plusz tíz centi vizet kap a Velencei-tó

Megkezdik hétfőn a Velencei-tó „feltöltését"; a jelenlegi 154 centiméteres vízállást az idegenforgalmi idény kezdetére 160-165 centiméterre akarják növelni.

A vizet a pátkai tározótóból engedik a tóba. Az első tíz napban – amíg meg nem történik a két tó vizének “keveredése” – csak kisebb mennyiséget engednek át a zsilipeken, s közben folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét – mondta el Falusi Ferenc tófelügyelő.

A vízpótlásra azért van szükség, hogy a nyári idényben se csökkenjen jóval az optimális alá a vízállás, szélsőséges kánikulában ugyanis akár 50-60 centiméternyi víz is elpárologhat két-három hónap alatt a tóból.

Jelenleg az optimálisnál mintegy 6 centiméterrel van kevesebb víz a Velencei-tóban. Az, hogy ezt mennyivel kell majd pótolni, az időjárástól és a következő hetekben lehullott csapadék mennyiségétől függ.

A pátkai tározóban – annak idején a Velencei-tó vízpótlására létrehozott egyik „vízkamrában”, – most mintegy 5,3 millió köbméter víz van, amiből szükség esetén akár 4,5 köbméternyit is felhasználhatnak a Velencei-tó vízpótlására.

A vízleeresztést addig folytatják, amíg meg nem kezdődik a pátkai tó halállományának ívása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik