Élet-Stílus

A mobilkód a jövő tetkója

Egyelőre tesztjelleggel, de várhatóan divatos szolgáltatást indított két mobilszolgáltató és a Sanoma Kiadó. A mobilkód külföldön annyira népszerű, hogy Japánban már a sajtburgerre is ezt nyomják, de akár saját magunkat is díszíthetjük egy ilyennel.

A szolgáltatás nem meglepő módon a szigetországban a legnépszerűbb, ahol minden miniatürizálásra fogékonyak. De hogy nem csak ott, azért jellemző adat, hogy a világon 65 millió mobilban van már kódolvasó szoftver.

A mobilkód nem más, mint a jelenleg is használt vonalkód egy átdolgozott kiadása. Ez a fajta megoldás annyiban fejlettebb, hogy nemcsak egy dimenzióban hordoz adatokat, hanem vízszintes és függőleges irányban is. A kód technikai neve egyébként QR (quick response code). A többdimenziónak köszönhetően egy QR-kód, akár 7089 karaktert is raktározhat, ami megközelítőleg három gépelt oldal.

Interneten-Újságban-Szendvicsen

Interneten-újságban-szendvicsen

A magyar piacra belépő újdonságot mobilszolgáltatói oldalról a T-Mobile és a Pannon vállalta fel. Ahogy a sajtótájékoztatón Szépvölgyi Tamás, a Sanoma Mobilmédia-üzletág vezetője részéről elhangozott, a Vodafone-nál jelenleg másfajta megoldást tesztelnek, de fél éven belül ők is átvehetik ezt a megoldást is.

A mobilkóddal egyébként kétféle megközelítésben találkozhatunk, mondta Dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. A egyik a “push” technológia, amikor a telefonunkra érkezik egy mobilkód üzenet formájában és ezzel tudunk végrehajtani valamilyen tranzakciót. Ez lehet egy mozijegy érvényesítése, de a Lufthansa használja már beszállókártyaként.

A másik, a “pull” eseménynél pedig mi vagyunk azok, akik a telefonunk fényképezőgépével rögzítjük a mobilkódot, ami a tranzakciót generálja. A legáltalánosabb esetben egy magazinban látható mobilkódot viszünk be, ami pluszinformációt eredményez, vagy elnavigál a termék weboldalára.

Nálunk a “pull” formulával találkozhatnak több helyen is, így magazinokban tűntek fel olyan reklámok, amelyek mellé ilyet helyeztek. (A Sanoma termékeként megjelenő Figyelő egyik eheti cikkében is lehet találkozni a kóddal, amelyet ha beolvasunk, a cikkben lévő illusztráció folytatását kapjuk meg.)

Horváth János, a T-Mobile Új Üzleti Területek és Üzletfejlesztési Üzletág vezetője elmondta, hogy egy mobilkód olvasása biztonsági szempontból annyi veszélyt rejt, mint bármilyen interneten vagy mobilon végzett tranzakció. A cég által bevezetésre kerülő platformot hitelesítik a biztonságos adatkezelés érdekében – ígérte az üzletágvezető.

A jelenleg hazai forgalomban lévő készülékek közül egyébként mintegy 150-200 telefontípuson fut a kódolvasó alkalmazás hibátlanul, más esetben az alkalmazás működése függ mind a telefon platformjától, mind a szolgáltatótól, mind pedig a telefon típusától.
A szolgáltatás kipróbálható innen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik