Élet-Stílus

Parádés távolugrórekord Torinóban – videó

Elképesztő Európa-csúcsot ugrott a fedett pályás Eb utolsó napján a német Sebastian Bayer. Carl Lewis világcsúcsától alig maradt el a fiatal német, aki talán Mike Powell 18 éves szabadtéri rekordját is megdöntheti.

Férfi távolugrásban már eldőlt az érmes helyek sorsa a torinói fedett pályás Európa-bajnokság utolsó napján, amikor a német Sebastian Bayer, utolsó kísérletével beírta a nevét a történelemkönyvekbe.

A német atléta elsőre 8,29 méternél ért földet, és ezzel nemcsak alaposan megjavította a saját egyéni csúcsát, de a riválisokon is kifogott. Megközelíteni tudták csak az ellenfelek Bayert, aki a következő három kísérletet kihagyta, az ötödikben pedig belépett. Az elsősége így sem forgott veszélyben, és mivel a hatodik körben senki nem tudta túlugrani, már biztosan aranyérmesen készülhetett utolsó ugrására.

A közönség az olasz 4×400-as váltót ünnepelte, amely az utolsó métereken szerezte meg az aranyérmet, amikor Bayer elrugaszkodott, és egy pillanatra elnémította a szurkolókat.

A német sportoló nem kapta el ideálisan a lécet, hat centiméter még benne maradt, de így is minden idők második legnagyobb fedettpályás ugrását mutatta be (8,71 m). Csak a legendás Carl Lewis (amerikai, 8,79 m) szökkent 25 évvel ezelőtt még messzebbre. A spanyol Yago Lamela tízéves Európa-csúcsát 15 centiméterrel döntötte meg Bayer.

„Hihetetlen, nem találom a szavakat. Már az elugráskor éreztem, hogy a 8,29-es, biztos aranyat érő kísérletemet jócskán túl fogom szárnyalni. Azt azonban soha nem hittem volna, hogy ilyen messzire jutok” – nyilatkozta a kontinenstorna utolsó bajnoka, aki 8,17-es egyéni csúccsal érkezett Torinóba, és tavaly nem ugrotta meg az olimpiai szerepléshez szükséges szintet.

A vasárnapi produkcióját elnézve a szabadtéri rekordot is megdöntheti a mindössze 22 éves német. A jelenlegi csúcsot az amerikai Mike Powell tartja, aki az 1991-es világbajnokságon ugrott 8,95 métert, és javította meg a legendás Bob Beamon 1968-ban felállított 8,9 méteres rekordját.

Beamon rekordja 1968-ból

Powell rekorddöntése 1991-ből

Torino, fedettpályás Európa-bajnokság
Távolugrás, végeredmény:
1. Sebastian Bayer (Németország) 8,71 m – Európa-csúcs
2. Nils Winter (Németország) 8,22
3. Marcin Starzak (Lengyelország) 8,18

Az Eb további érmesei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik