Élet-Stílus

Tisztelet a nőknek

A nők egyenjogúsági, munkásmozgalmi harcának emlékét őrzi a „nemzetközi nőnap”: a Rákosi-diktatúra hazánkban kötelezővé tette a dolgozó nő ünnepét. Mára azonban átalakult, a férfiak néhány szál virággal fejezik ki tiszteletüket a „Nő” előtt. A NANE szerint a virág nem elég.

A nőnap gyökerei a nők egyenjogúságáért vívott harcokban erednek: 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. Más források szerint 1908-ban e napon egy tűzesetben halálát lelt 127 munkásnő emléke indította el a követelést, hogy évente egy nap szóljon a dolgozó nőkről.

Jogokat követeltek

Rákosi Mátyás neje köszönti a dolgozó nőket 1952-ben (MTI)

Rákosi Mátyás neje köszönti a dolgozó nőket 1952-ben (MTI)

A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére. 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről – véget akartak vetni annak a sztereotípiának, hogy a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

A virág nem elég!

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, az új kormány szavazójogot biztosított a nőknek: ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Építkezésen dolgozó nő Indiában (MTI)

Építkezésen dolgozó nő Indiában (MTI)

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

A virág nem elég! – jelszóval vasárnap tüntetést tartott a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület a Blaha Lujza téren délután három és négy óra között. A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Stop-Férfierőszak Projekt minden nőnapon megszervezik a demonstrációt és sikeresnek tekintik az akciót, mert a nők elleni erőszak kérdésével a társadalom, a szakmai fórumok és a döntéshozók egyaránt egyre többet foglalkoznak.

A tüntetésen a három civilszervezet munkatársai prospektusokat osztogattak a járókelőknek a nőkkel kapcsolatos erőszak formáiról, prostitúcióról, illetve piros bábukkal jelképezték azokat a nőket, akik családon belüli, vagy egyéb erőszak áldozatai lettek.

(forrás: wikipedia.hu, Múlt-kor, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik