Élet-Stílus

Új részletek a Cozma-gyilkosságról

Egy gazdag veszprémi vállalkozó hívta a lokálba egy hónappal ezelőtt azt a huszonöt fős bandát, melynek tagjai megkéselték a román kézilabdázót, Marian Cozmát - állította szombati különszámában a romániai Gazeta Sporturilor.

A Gazeta Sporturilor című román sportlap újságírói maguk utaztak többször is Veszprémbe, s február 8-án történt gyilkosság tucatnyi szemtanújára hivatkozva a bűncselekmény hátterének eddig egyáltalán nem ismert változatát írták meg.

Eszerint a lokál alkalmazottai maguk is cáfolják azt a változatot, amely szerint Cozma egy pincérnő védelmére kelve került volna összeütközésbe a bandával. A lap tudni vél egy másik nőről, egy bizonyos Helgáról, aki az egész konfliktusnak az állítólagos okozója volt (a cikk ezért is viseli a Halál neve Helga címet).

Marian Cozma 26 évet élt (MTI)

Marian Cozma 26 évet élt (MTI)

Állítólag többen szemtanúi voltak annak, hogy ez a bizonyos nő – aki a cikk szerint korábban Olaszországban töltött huzamosabb időt, s akinek az anyja a rendőrségen dolgozik – sértő szavakat mondott Cozmának, aki erre pofon vágta. Van, aki úgy tudja, a játékosnak régebben lehetett valamilyen kalandja Helgával, aki jelenleg egy gazdag vállalkozó testvérének a barátnője.

Állítólag ez az apró incidens indította el a lavinát. A vállalkozó testvére hívta állítólag telefonon a közeli Székesfehérváron lévő „nehézfiúkat”, a romákból álló banda tagjait. Ők a lap szerint azért érkeztek a lokálba, hogy móresre tanítsák, legalábbis megijesszék egy kicsit a kézilabdázót, de rosszul sült el a dolog.

A tanúk szerint a banda tagjai tánc közben kezdték provokálni a sportolót, úgy téve, mintha véletlenül meg-meglöknék. A felingerelt Marian Cozma aztán egyszer csak „visszalökött”.

Ekkor kezdődött a dulakodás, az ütések hatására a román fiú a padlóra esett, hátát felsértették az ott heverő üvegszilánkok, Helga pedig állítólag így kiáltott rá: „Úgy kell neked! Fogsz még megütni?” Utána az események az ismert módon alakultak, román beállóst a bár bejáratnál érték a halálos késszúrások.

A tényfeltáró riportból megtudni, hogy a román lap által név szerint is említett gazdag veszprémi üzletember ingatlanokkal foglalkozik, akinek egymilliárd forint értékű – lakónegyed építésére vonatkozó – projektjét maga a város polgármestere is támogatja. A veszprémi vállalkozó többször mutatkozott már magas rangú rendőri vezetők, politikusok, bírók és ügyvédek társaságában – írja a lap, amely szerint a Balaton körzetének „cigánymaffiájával” is kapcsolatban áll az üzletember.

Ezért is álltak rendelkezésre rögtön a bandatagok, amikor a lokálba hívta őket – olvasható a román sportújságban.
A Gazeta Sporturilor úgy tudja, a gyilkosság után maga a vállalkozó adta fel embereit, ő mondta meg a rendőrségnek, hogy hol keresse őket. Állítólag ezért sikerült még az általános körözés kiadása előtt elfogni az első gyanúsítottakat…

—-Az üzemeltető reagált, a rendőrség nem—-

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a bűncselekmények okát illetően a sajtóban megjelent semmilyen találgatásra nem kíván reagálni – közölte Váradi Piroska szóvivő az MTI-vel.

Váradi Piroska ezt a romániai Gazeta Sporturilor szombati különszámában megjelent cikkel kapcsolatban jelentette ki, amelyben a lap tucatnyi szemtanúra hivatkozva a bűncselekmény hátterének eddig nem ismert változatát írta meg. E szerint egy gazdag veszprémi vállalkozó hívta a lokálba egy hónappal ezelőtt azt a huszonöt fős bandát, melynek tagjai megkéselték a román kézilabda-játékost, Marian Cozmát.

A Patrióta bár egyik üzemeltetője – neve elhallgatását kérve – a román lap értesüléseit illetően az MTI-nek elmondta: Cozma és a mintegy 4-5 kigyúrt, erős testalkatú férfi között február 8-án 2 óra 55 perckor kirobbant konfliktust megelőzően bizonyos T. Helgának Cozmával való összetűzéséről nem tud, illetve szerinte ilyen veszekedés nem is volt a bárban. Kijelentette: sem T. Helga nevű hölgyet, sem pedig B. Csaba és B. Tamás nevű testvérpárt nem ismer, de „attól persze még létezhetnek”.
Mint mondta: „nem ismerhetünk több száz vendéget”…

A bár üzemeltetője ezúttal is hangsúlyozta: a tragédiát közvetlenül megelőzően Marian Cozma a partnernőjével a mellékhelyiség felől érkezett vissza, egy pillanatra megállt az ajtóban, majd közvetlenül a jobbra lévő bárpultnál rendelt egy italt, ám mivel egy kedvenc száma kezdődött, ezért azonnal táncolni ment partnerével. Négy-öt másodperc múlva pedig már megkezdődött a placcon a dulakodás. Ennek során Cozma elesett, rázuhant több összetört üvegpohárra, ez sérthette meg az oldalát – mondta az üzemeltető. Megjegyezte: a véres üvegszilánkot a helyszíneléskor a rendőrök megtalálták.

Cozmának így lehetett véres a pólója már lent a discóban, ez még nem szúrástól származhatott – vélekedett. A lokált üzemeltető fiatalember szerint a dulakodás után Cozmával együtt néhány kézilabdázó elindult fölfelé, s miközben a biztonsági személyzet próbálta csitítani a lenti feszültséget, a dulakodást kezdeményező társaságból is páran utánuk indultak.

Kint a Virág Benedek utcában közrefogták Cozmát (a szemtanúk szerint négy emberrel viaskodott), s ekkor vesén, majd szíven szúrták – mondta a bár üzemeltetője. „Amikor én kiértem, már csak azt láttam, hogy Cozma fekszik a betonon, és Zsarko Sesum rogyadozik fölötte” – mondta, hozzátéve: őt felsegítette, a szemén kezdődő dagadásra azonnal jeget hozatott, de például akkor ott Ivan Pesicet nem is vette észre – így az üzemeltető.

Elmondása szerint az egész történés – a lenti discóbeli lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig – talán 50 másodperc alatt zajlott le, s a sportoló támadói azonnal szerteszét futottak. Az üzemeltető is azt vélelmezi, hogy a támadóknak „fogalmuk sem volt”, hogy sportolót késeltek meg.

Megjegyezte: „ez a csapat” azt megelőzően a Patriótában még sohasem járt. Akkor éjszaka a tragédiát megelőzően már egy órája ott voltak – emlékezete szerint 15-en érkeztek -, és „kulturáltan” szórakoztak a felső szinten lévő helyiségben. Legalább egy óra elteltével kezdtek „leszivárogni” néhányan az alagsori klubhelyiségbe, a discóba – emlékezett az üzemeltető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik