Élet-Stílus

A papírral pénzt dobunk ki

A hulladékok szelektív gyűjtése valójában a vásárlásnál kezdődik: minden, amit megveszünk, majd kidobunk a mi háztartásunk szempontjából kidobott pénz. Pénzt a kukából – hulladéktippek az FN.hu-n.

A valóság arra kényszerít bennünket, hogy az áruval együtt megvegyük a csomagolásokat is, mert nagyon kevés a csomagolás nélküli alternatíva. A takarékosság jegyében már a vásárláskor gondoljunk arra, hogy a csomagolás szelektíven gyűjthető legyen. Általában minél összetettebb, minél több anyagból áll egy csomagolás, annál nagyobb részt képvisel a termék árában, és annál kevésbé éri meg az újrahasznosítása – emeli ki a Hulladék Munkaszövetség.

A sziget nem hatékony

A legfontosabb lépés, amit a magyarok megtesznek a környezet védelme érdekében – az Eurobarometer 2007-es magyarországi felmérése szerint – a szelektív hulladékgyűjtés. Az elmúlt évtizedben komoly fejlődés indult meg ezen a téren, jelenleg a háztartások szelektíven gyűjtött hulladéka az összmennyiség 15-20 százalékát teszi ki. Ez a szám azonban a legkörnyezettudatosabb országokban sem megy 30 százalék fölé a szigetes gyűjtési rendszerben. Magyarországon mégis a szigetes megoldás terjedt el a leginkább.

Újrapapír a

Újrapapír a “gyakorlatban” (forrás: Humusz)

A hivatalos adatok szerint 4500 hulladékgyűjtő sziget van, ami elvileg 4-5 millió ember számára teszi lehetővé a szelektív gyűjtést, de helyenként a lakóhely és a gyűjtősziget távolsága miatt a valóságban ennél jóval kevesebben vehetik ezt igénybe. Van azonban ennél hatékonyabb és kényelmesebb módszer is. Külföldi példák alapján a házhoz menő gyűjtéssel, vagyis amikor már eleve a házban szelektív kukák vannak, akár a hulladék 60 százalékát is szét lehet válogatni. Tegyük hozzá, hogy nagyobb, például 40 fős társasházaknál, illetve irodaházakban, közintézményekben éves szinten többszázezer forintot lehet a szemétdíjon így spórolni.

Hiszen ha a ház közvetlenül leszerződik a hulladékhasznosítókkal, akkor az átadott hulladékért a lakóközösségnek nemhogy fizetnie nem kell az elszállításért, de még pénzt is kaphat a nyersanyagért. Egy leleményes magyar találmánynak köszönhetően ma már a panelházak ledobóit is át lehet alakítani úgy, hogy az alkalmas legyen a szelektív gyűjtésre.

Mit és miért gyűjtsünk?

Sokak számára a mai napig nem tisztázott, hogy melyik hulladéktípusnál pontosan mit érdemes gyűjteni és mit nem. Általános szabály valóban nincs, a szemétszállításért felelő közszolgáltatók ugyanis területenként eltérő szerződéseket kötnek a hulladékhasznosítókkal. Ez dönti el, hogy pl. a sárga gyűjtőbe csak üdítős PET-palackok kerülhetnek vagy egyéb műanyagtermék is gyűjthető. Azt javasoljuk, hogy a pontos tájékozódás érdekében közvetlenül a szemétszállítót keressék a lakosok ezzel a kérdéssel. Egyes szolgáltatók a szelektív gyűjtő konténeren is szerepeltetik ezt az információt.

A papírgyűjtés értelme az újrapapír

A szelektíven visszagyűjtött papírhulladék az újrapapír legfőbb forrása. Mi is segítsük az újrahasznosítás terjedését azzal, hogy újrapapírból készült termékeket vásárolunk! A mai újrapapír termékek minőségben felveszik a versenyt a hagyományossal, és az árszínvonaluk is hasonló, olykor megegyezik. A papírhulladék tetemes részét egyébként a csomagolókartonok adják, ennek majdnem 100 százalékát újrahasznosítják, és nem csak újabb kartonok, dobozok készülnek belőle, hanem egyre népszerűbbek például a papírbútorok.

(Forrás: Humusz)

(Forrás: Humusz)

A kék színű gyűjtőkbe általában a következőket dobhatjuk: füzetek, újságok, prospektusok, plakátok, könyvek, tiszta csomagolóanyag és tiszta szalvéta. Ne dobjuk bele a használt papírzsebkendőt, szalvétát, a koszos csomagolóanyagokat, az impregnált papírpoharakat és a fóliázott papírt! Amennyire csak lehet, szabadítsuk meg a papírt az egyéb idegen anyagoktól – szedjük le a spirált, a műanyag füzetborítót, a gemkapcsokat és a ragasztóanyagokat róla! Helyenként változó, hogy a kombinált dobozos csomagolást (Tetrabrik) gyűjtik-e, és ha igen, akkor a papírok vagy a műanyagok között.

A betétdíjas csomagolás éri meg a legjobban

A környezetvédők körében általánosan elfogadott az a nézet, hogy az üveg környezetbarát csomagolóanyag, de ez csak abban az esetben igaz, ha azt betétdíjas rendszerben minél többször újratöltik, és az elkopást követően újrafeldolgozzák. Az üveg a lerakókban nem bomlik le, az égetőkben nem ég el. A betétdíjas csomagolások Magyarországon – az uniós viszonylatban is túlzottan megengedő szabályozás miatt – teljesen háttérbe szorultak. A borok és sörök csomagolásának már csak alig fele betétdíjas, és ez a szám csökken. Keressük a visszaváltható csomagolást, hiszen ezzel pénzben is jól járunk!

Ha nem tudjuk más módon felhasználni az üveghulladékot (például újratöltés, kézműves foglalkozások alapanyaga) akkor a fehér színű, tiszta, kiöblített italos, befőttes, parfümös üvegeket dobjuk a fehér gyűjtőtartályba! Ne kerüljön a szelektíven gyűjtött hulladékok közé szennyezett, olajos üveg, tükör, ablaküveg, egyéb síküveg, drótszövetes, nagyító- vagy katedrál üveg, kerámia és porcelán! Itt is érvényes, hogy minél kevesebb idegen anyag maradjon az üvegen, vagyis tekerjük le a kupakot, szedjük ki a parafa- vagy műanyagdugót stb.! A színes üvegek megtisztított formában a zöld színű gyűjtőbe kerüljenek!

Az újrapapírról további érdekességeket olvashat a Hulladék Munkaszövetség honlapján. Az FN.hu-n jövő héten műanyag- és a fémhulladékok formájában vesszük ki a pénzt a kukából!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik