Élet-Stílus

Olcsóbban lehet majd jó lakást venni

A ingatlanpiacba befektetők idén olcsóbban és magasabb hozammal juthatnak jó minőségű épületekhez, mint tavaly - ezt valószínűsíti a Colliers International friss elemzése.

A magyar ingatlanpiacon a múlt évben mindössze 411 millió eurónyi tranzakció történt, 2007-ben még ennek négyszerese volt a forgalom – állapítja meg az elemzés. A befektetők alacsonyabb árakra várnak, és így nem sietik el a beruházást.

Az irodapiacon tavaly 50 bázisponttal – fél százalékponttal – emelkedett a hozam Magyarországon, míg Londonban a növekedés 2 százalékpont volt. A befektetők inkább vásárolnak ez utóbbi helyen, még akkor is, ha a magyar irodák újak és jó minőségűek.

Az ipari ingatlanoknál 100, míg a kiskereskedelmieknél 20 bázispontos hozamemelkedést mért 2008-ban a Colliers. A piac csak akkor fog beindulni, ha a hozam jelentősen emelkedik – állapítja meg az elemzés.

A hozamemelkedés várhatóan onnan indul, hogy a válságban tőkéjüket vesztett cégek ingatlanjaik eladására kényszerülnek, de vevőt csak akkor tudnak találni, ha újraindul a hitelezés. Két másik elem: sok új iroda kerül a magyar piacra idén, illetve a felszámolási eljárások miatt is várható az eladások bővülése. Az említett jelenségek lenyomják az árakat, sőt a bérleti díjak csökkenése is elképzelhető, bár valószínűbb az, hogy változatlanok maradnak.

Mindent egybevetve: a hozamemelkedés az árcsökkenésből származik, és ennek akkorának kell lennie, hogy a befektetőknek érdemes legyen Magyarországon ingatlant vásárolni. Jelenleg sokan várnak a mélypontra, amit az év közepére tesznek, de lehet, hogy előbb lendül túl a magyar befektetési ingatlanpiac a mélyponton, mint ahogy az óvatos befektetők belépnének a piacra – állapítja meg a Colliers elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik