Élet-Stílus

Keményen kokszolt az Európa-bajnok sprinter

Dwain Chambers brit sprinter csak 2002-ben tíz doppingellenőrzésen esett át anélkül, hogy elkapták volna, miközben a BALCO laboratóriumtól kapott drogok egész sorát szedte folyamatosan.

“Rendszeresen ellenőriztek 2002-ben, de soha nem buktam le. Akkoriban az eredményeim javultak, s Eb-aranyérmet is szereztem” – fogalmazott a 2003-ban kirobbant BALCO-botrány első lebukott atlétájának jövő héten megjelenő életrajzi, a Verseny ellenem című könyvében, amelyből a Daily Mail idézett “szaftos” részleteket.

A szigetországi lap ezen a héten minden számában több idézetet is megjelentetett a könyvből, ezek többek között arról is árulkodnak, hogy a vágtázó nemcsak a San Franciscó-i laboratóriummal kapcsolatos botrány “névadó” szerét, a THG-t szedte 2002-ben és 2003-ban egészen lebukásáig, hanem például – a Marion Jones nevével összeforrt – úgynevezett Tiszta nevű készítményt is, mely 300 szer keverékéből állt.

“Szedtem THG-t, EPO-t és növekedési hormont (HGH), de tesztoszteront is, hogy tudjak aludni és csökkentsem a koleszterinszintemet, illetve inzulint injekcióztam a hasamba a kemény súlyzós edzések után” – írta Chambers egy helyen. Máshol így fogalmaz: – “Karácsony este a kádban, kezemben a Tisztával tudatosult bennem, hogy már 12 hónapja drogokat használok. Egy év 30 ezer dollárba került.”

Az akkori eredményeitől, így többek között a 2002-ben 100 méteren szerzett Európa-bajnoki aranyérmétől is már megfosztott vágtázó elmondása szerint a Victor Conte vezette labor szereitől rengeteget erősödött, de szervezete nehezen viselte a drogozást, s ő maga is többször elgondolkodott rajta, miért teszi ezt magával.

“Amikor dopping nélkül versenyeztem 9.97 mp-volt a legjobb eredményem 100-on. Egy évvel később, rengeteg álmatlan éjszaka, aggódás, görcsök miatti erős fájdalmak, s vérátömlesztések, illetve az ingadozó forma, és több fontos viadal kihagyása miatti csalódások után 9.87-nél jártam. Azon tépelődtem akkoriban, hogy mi az ördögöt csinálok” – vall Chambers, elismerve például, hogy a 2002-es Nemzetközösségi Játékokon a 100 m döntőjét a szerek okozta görcsök miatt nem futhatta le.

A Brit Olimpiai Bizottság által a nyári játékoktól örökre eltiltott vágtázó állítása szerint azért vállalta egészen lebukásáig a különböző doppingszerek szedését, mert félt, hogy nem tud majd megfelelni az adidas sportszergyártó céggel kötött 200 ezer fontos szerződés feltételeinek. A 2001-es megállapodás ugyanis úgy szólt, hogy járandóságának csak a felét kapja meg, ha a 100-as világranglistán nincs az első háromban.

Chamberst 2003-ban két évre eltiltották, de már évek óta újra versenyez, a tavalyi fedettpályás világbajnokságon például ezüstérmet szerzett 60 méteren, idén pedig az első számú favoritja a pénteken kezdődő torinói fedett Eb-n ennek a távnak.

Bolt jövő szombaton debütál idén százon

Jövő szombaton versenyez idén először 100 méteren Usain Bolt, a jamaicaiak háromszoros olimpiai bajnok sztáratlétája. A tavalyi pekingi nyári játékok egyik főszereplője hazai közönség előtt, a Spanish Town-i viadalon áll rajthoz március 14-én. Bolt február 14-én indult először idén versenyen, akkor 400 méteren 46.35 mp-cel győzött Kingstonban, majd egy héttel később ugyanezen a távon, szintén a jamaicai fővárosban 45.54-mp alatt tette meg az egy kört. Százon is szerepelt már idén, de mostanáig csak váltóban.

A jamaicai sprinter tavaly augusztusban 100 (9.69 mp) és 200 m-en (19.30 mp), valamint a 4×100-as váltó (37.10 mp) tagjaként is világcsúccsal diadalmaskodott az olimpián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik