Élet-Stílus

Sinkó képeit „megtalálta” a Volksbank Galéria

A Magyarországon és a világban eddig 32 önálló kiállítással büszkélkedhető Sinkó Istvánnak március 3-án (meg)talált képek címmel nyílik tárlata a Volksbank Törökvész úti bankfiók-galériájában.

„A zárójelbe rejtett szó arra utal, hogy nem csak mások által készített fotók, újságképek, de gyakran a saját, már magam mögött hagyott festményeim, azokból való képrészletek is felbukkannak újabb munkáimon. A ’fel-meg-visszatalált’ képek mint új inspirációk hatnak, friss ötletként térnek vissza hozzám. A talált fényképek, képeslapok, újságfotó részletek ugyancsak inspirációként hatnak, egy-egy régi gondolat másként feldolgozható lehetőségét adják.” – ír az alkotó a friss anyagairól.

Sinkó István 1951. április 22-én született. Képzőművész, művészeti író, művészetpedagógus, a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely (GYIK Műhely) vezetője. Tanít a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán, múzeumpedagógiát oktat az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Vezetője a Paksi Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatának. Művészetkritikai írásai rendszeresen megjelennek hazai szaklapokban.
Tagja a Művészeti Alapnak, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége grafikus és festő szakosztályának, a Magyar Festők Társaságának. A Magyar Festészetért Alapítvány kuratóriumának alelnöke. Ez idáig 32 önálló kiállítása nyílt Magyarországon és külföldön.
Munkáit a székesfehérvári, a szekszárdi, a szegedi, a kecskeméti, a kazincbarcikai, a balassagyarmati, a veszprémi, a szobi, a salgótarjáni, a sárvári, valamint a passaui, miami, brüsszeli és az ottawai közönség is megismerhette. Munkái minden jelentős hazai csoportos tárlaton szerepelnek. Több díjat nyert hazai pályázatokon.

Sinkó képeit „megtalálta” a Volksbank Galéria 1

Az alábbi közgyűjtemények őrzik munkáit: Magyar Nemzeti Galéria, balassagyarmati, miskolci, székesfehérvári, poznani Városi Múzeum, a budapesti Zsidó Múzeum, a Kecskeméti Képtár, a salgótarjáni Múzeum, budapesti Sportmúzeum. Öt köztéri munkája valósult meg Budapesten és vidéken.

A rendezvény megnyitójára 2009. március 3-án 18 órakor kerül sor a Magyarországi Volksbank Zrt. Törökvész úti bankfiók-galériájában, 1022 Budapest, Törökvész út 30/b.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik